Provincie Groningen wijst komst groot datacenter niet af

datacenter

De provincie Groningen ziet in het uiterste noorden van de provincie ruimte voor maximaal twee grote datacenters. Dat zegt gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening, Mirjam Wulfse tegen de NOS. Haar uitspraak staat niet op zichzelf. De Amerikaanse durfinvesteerder Blackstone kocht voor 9 miljoen euro een nieuw te bouwen datacenter in de Eemshaven.

Groningen Seaports

Vorige week gingen de gemeenten Het Hogeland en Eemsdelta en de provincie Groningen akkoord met de verkoop van overheidsgrond op het gemeenschappelijke terrein van havenbedrijf Groningen Seaports. De koper is Blackstone-dochter QTS. Dit bedrijf bezit vooral in de Verenigde Staten datacentra. Het kwam vorig jaar voor zo’n 6 miljard euro in handen van de durfinvesteerder.

Vergrootglas

De komst van enorme datacenters ligt in Nederland onder een vergrootglas sinds Facebook-moederbedrijf Meta vorig jaar de bouw van een heel groot datacenter in Zeewolde aankondigde. Na een storm van kritiek en tegengas van de landelijke overheid trok Meta eerder deze maand definitief de stekker uit de plannen. Ook een kleiner datacenter in Appingedam werd onlangs geannuleerd.

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting, CDA) besloot alleen nog datacentra toe te staan in de gemeenten Hollands Kroon (Middenmeer) en Het Hogeland (Eemshaven), waar al datacentra staan en waar nog ruimte is. De grond die nu verkocht wordt ligt in Het Hogeland, in het havengebied van Groningen Seaports.

Uitzondering

Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol (CDA), tevens voorzitter van het dagelijks bestuur van de Havenschap Groningen Seaports, bevestigde in april nog dat grond in principe niet verkocht wordt aan bedrijven. Alleen bij uitzondering, als daar goede redenen voor zijn, kan grond verkocht worden in plaats van verpacht.

Met de goedkeuring van vrijdag om grond te verkopen aan QTS/Blackstone wordt net als bij Google opnieuw een uitzonderingssituatie gecreëerd. Het bestuur van het Havenschap ging akkoord omdat QTS verkoop al eerder als voorwaarde stelde bij de geplande investering van 800 miljoen euro die met het datacentrum gepaard gaat

Gemeentelijke instemming

De aangewezen gemeente Het Hogeland moet nog wel instemmen. De verantwoordelijk wethouder wil eerst afstemming in het college afwachten. Onder meer het grote Google-datacenter in de Eemshaven staat in Het Hogeland.

Het gebied waar de provincie Groningen nu op mikt, is de 600-hectare grote Oostpolder, naast de Eemshaven. Daar zou volgens de provincie plek zijn voor één of hooguit twee enorme datacenters, maar alleen in een mix met andere bedrijven. Ook zouden er windmolens moeten komen.

Gerelateerde berichten...

X