Publieke instellingen grotendeels digitaal in 2018

digitale snelweg
Publieke instellingen worden snel steeds digitaler. 66% van de IT-beslissers die in deze sector werken voorspelt zelfs dat hun kernprocessen in 2018 helemaal gedigitaliseerd zullen zijn. Met name worden daarin  productontwikkeling, facturatie, klantcontact, HR en contractontwikkeling genoemd.

De stellingen zijn te vinden in het rapport ‘Digitalisering op het werk’, dat is gemaakt op basis van onderzoek van Xerox. Voor de samenstelling zijn rond de 200 IT-beslissers in Noord-Amerikaanse en West-Europese organisaties in de publieke sector bevraagd.

Saillant detail hierin is dat zeker 55% van de respondenten zegt dat de helft van hun processen nu nog op papier plaatsvindt. Toch denkt slechts 6% dat dit over twee jaar nog zo is. Als belangrijkste reden voor de overstap worden de hoge kosten van papieren processen genoemd (43%) en risico’s voor de databeveiliging (41%).
Die risico’s van een papieren werkmethode worden breed gedeeld. 58% van de IT-beslissers denkt daarbij dat de snelheid van digitale processen een stuk hoger is. 50% is van mening dat de productiviteit zal verbeteren.

De workflow zal ook verbeteren als de organisatie geheel digitaal werkt, zo is de mening van een groot deel van de IT-beslissers in het onderzoek. Voor het echter zover is moeten er nog hobbels genomen worden.

De belangrijkste knelpunten die in het onderzoek naar voren kwamen:

  • 43% heeft nog geen voorzieningen voor Het Nieuwe Werken
  • 49% maakt geen gebruik van clouddiensten of heeft ze niet  geoptimaliseerd;
  • 48% werkt niet of niet optimaal met big data
X