Rapport Amnesty: Vrouwen krijgen veel meer haattweets

twitter met slot Tweetbot Twitterrific

Vrouwen krijgen op Twitter veel meer haattweets dan mannen. Dat stelt Amnesty International in een rapport met de titel: Troll Patol Findings. De mensenrechtenorganisatie noemt Twitter “een beerput voor vrouwen”.

De onderzoekers bekeken 1,1 miljoen tweets uit 2017, ontvangen door 778 vrouwelijke journalisten en politici. Dit komt int totaal neer op 1 haattweet per dertig seconden. Volgens Amnesty krijgen deze vrouwen op de microblogsite  “consequent en bovengemiddeld veel” hatelijke, racistische en/of homofobe tweets voor de kiezen. Het gaat daarbij om 7,1 procent van alle tweets waarin vrouwen zijn getagd.

 

Kunstmatige intelligentie

Daarbij lopen vrouwen met donkere huidskleur nog weer meer risico op ontvangst van haattweets. Zij hebben 34 procent meer kans dat ze problematische berichten ontvangen dan vrouwen met een blanke huid. Van de vrouwen met donkere huid hebben zwarte vrouwen het onevenredig zwaar getroffen. Zij hebben 84 procent meer kans om een haattweet te ontvangen dan vrouwen met een lichte huidskleur.

Voor het onderzoek schakelde Amnesty Element AI in, Deze maker van kunstmatige intelligentie schakelde meer dan 6.500 vrijwilligers in. Zij hielpen het systeem om tweets met hatelijke inhoud te herkennen. De mensenrechtenorganisatie deed dit nadat ze met haar vragen bij Twitter zelf bot ving.

De organisatie deed al eerder onderzoek naar problematische tweets gericht tegen vrouwen. Ze deden ook eerder oproepen aan Twitter om inzicht te geven in schadelijke en haattweets tegen vrouwen. Daar kwam onder andere uit dat dergelijke tweets leiden tot zelfcensuur en minder interactie. Volgens Amnesty worden ze alsnog gedwongen tot stilzwijgen.

 

Ook links

Behalve vrouwen zijn ook linkse (vrouwelijke) politici bovenmatig veel slachtoffer van haattweets. Zij krijgen 23 procent meer haatberichten dan hun rechtse collega’s. Bij journalisten is het volgens het onderzoek precies andersom. Wie werkt voor  rechtse media als Daily Mail, The Sun of Breitbart, kreeg 64 procent meer grievende tweets dan journalisten die werkzaam waren bij linkse media als The New York Times en The Guardian.

De resultaten komen voort uit openbare berichten die in maart 2018 zijn verzameld. Niet meegeteld zijn berichten die door Twitter zelf zijn verwijderd. De schatting is daarom dat de getallen in werkelijkheid aanzienlijk hoger uitvallen.

Twitter kwam vorige week wel met cijfers over de eigen handhaving van de regels. Volgens de mensenrechtenoriganisatie is dat weliswaar een stap in de goede richting, maar het gaat nog niet ver genoeg. De gegevens maken bijvoorbeeld niet duidelijk om welk soort schadelijke tweets het precies gaat.

 

Gerelateerde berichten...