Razendsnelle veranderingen: van hybride cloud naar hybride ICT

cloud
De meeste bedrijven hebben hun initiële koudwatervrees voor cloud computing overwonnen. De verschuiving van veilige private clouds naar de publieke cloud en zelfs hybride ICT, begint eveneens serieuze vormen aan te nemen. Waar staat cloud computing anno 2018?

Het is fascinerend om te zien hoe snel de mens went aan veranderingen. Ondanks al onze angsten en bijna spreekwoordelijke weerstand tegen verandering, adopteren we veranderde omstandigheden razendsnel.

 

SaaS

Het is niet zo lang geleden dat de CRM-software van Salesforce.com serieus marktaandeel veroverde. Salesforce is een van de vroegste aanbieders van Software-as-a-Service. SaaS is nu zelfs in kantoorautomatisering de normaalste zaak van de wereld.

Na de applicaties uit de cloud, volgden platforms, infrastructuren en vele vindingrijke varianten in het ‘as-a-Service’-domein. Inmiddels zijn businessmodellen steeds beter afgestemd op de mogelijkheden van de cloud. ‘As-a-Service’ is het nieuwe normaal geworden.

 

Vele facetten

Gartner Fellow Daryl C. Palmer zegt: “Er bestaat niet zoiets als één cloud. Er zijn diverse cloud-services en iedere aanbieder van deze services gedraagt zich anders. Ze hanteren verschillende SLA’s, presteren anders, hebben andere contracten, andere helpteams enzovoort.” Hoewel cloud computing het hoogtepunt van de hype cycle ruimschoots is gepasseerd, blijft het fenomeen de gemoederen bezighouden. Neem bijvoorbeeld het veranderende imago van de publieke cloud.

Vanaf het moment dat Amazon in 2005 AWS lanceerde – de daaropvolgende jaren gevolgd door Google, IBM, Microsoft en anderen – stond de publieke cloud lange tijd bekend als een hackersparadijs. Data zou op straat liggen en de providers hadden vrij toegang tot al je bedrijfsgegevens.

Reputaties komen te voet en gaan te paard, ook in positieve zin, want de laatste tijd groeit de publieke cloud in de algemene opinie razendsnel naar een betrouwbaar innovatieplatform voor menig vooruitstrevend bedrijf.

Nieuwe toepassingen op basis van cloud computing springen als paddenstoelen uit de grond, zoals edge computing, serverless computing of de tsunami aan IoT-toepassingen die steeds praktischer worden. Van de vele facetten van cloud computing belichten we er vier:

  • De cloud computing strategie
  • De bekoring van de publieke cloud
  • Edge computing
  • Serverless computing

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van maart.

Gerelateerde berichten...

X