Record datagroei op mobiele netwerk KPN

data datawarehouses

KPN beleefde in de nieuwjaarsnacht een record in de datagroei op het mobiele netwerk. Traditiegetrouw is het rond die tijd al druk met massale nieuwjaarswensen via het mobiele netwerk van KPN. Dit keer was het ook op het vaste netwerk drukker dan normaal, blijkt uit een overzicht.

Dit leidde tussen 22.00 uur en 04.00 uur tot een recordgebruik van ruim 248 terabytes op het mobiele netwerk. Dit is de hoogste toename sinds 10 jaar en fors meer dan vorig jaar, toen het aantal terabytes op 196 bleef steken.

Vuurwerk

De datagroei is waarschijnlijk het gevolg van minder vuurwerk, waardoor men weer massaal met elkaar contact zocht. Het piekmoment op het mobiele netwerk lag kort na middernacht, tussen 00:00 en 00:05 uur, als iedereen elkaar belt, sms’t of appt.

Ook was er meer dataverkeer op het vaste netwerk met een piek om 16.00 uur. Toen werd er veel ge-internet en video’s op populaire streamingdiensten bekeken. Na 24.00 uur gaf het vaste netwerk een verdubbeling in dataverkeer te zien, vanwege het op grote schaal versturen van filmpjes, foto’s en bellen.

Bellen

Nog niet zolang geleden werd er voornamelijk gebeld om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Ook werd het gebruik van sms erg populair. De laatste jaren wordt juist mobiele data gebruikt voor het versturen van whatsapp-berichten, het uploaden van filmpjes en het bekijken van social media en voor mobiel internet.

De afname van sms zet ook dit jaar door. Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 werden er tussen 22.00 en 04.00 uur zo’n 1,8 (2,4) miljoen sms’jes verstuurd, dat is weer minder dan de jaren ervoor. Het aantal telefoontjes daalde licht in vergelijking met vorige jaren. Er werden dit jaar ruim 3,8 (4,1) miljoen telefoontjes gepleegd.

Zowel het mobiele als het vaste netwerk hebben het vrolijke terabyte bombardement goed doorstaan. Door corona en het thuiswerken is het in 2020 dit jaar fors drukker geweest op de netwerken van de provider. De verwachting is dat deze trend zich door het nieuwe werken en verdere groei in dataverkeer zal doorzetten.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X