KPN ziet duidelijk thuiswerkpatroon bij massaal videobellen

th

KPN ziet een duidelijk thuiswerkpatroon als we massaal videobellen. Dat is ook duidelijk te zien in de verkeersstromen op het netwerk. Daar is het sindsdien veel drukker en ook de verkeerspatronen zijn veranderd. Dat blijkt uit een recente analyse van het bedrijf.

In het uitgaande internetverkeer (upload) ziet het bedrijf bijvoorbeeld een duidelijk thuiswerkpatroon terug met elk half- en heel uur een piek wanneer Nederland weer massaal een videogesprek ingaat.

Vergeleken met het uitgaande internetverkeer van voor COVID-19, valt een heel ander patroon op. Ten eerste is het veel eerder op de dag druk en er wordt een hele reeks ‘zaagtanden’ in het uitgaande internetverkeer zichtbaar. Deze weerspiegelt het nieuwe werkritme van veel Nederlanders met talloze videogesprekken.

Ochtend

Vanaf ’s ochtends vroeg belt Nederland massaal met collega’s of andere zakelijke contacten. Dit patroon wordt goed zichtbaar vanaf 08.00 uur met een duidelijke piek om 09.00 uur wanneer Nederland massaal vanuit huis achter de computer plaatsneemt. Elk half- en heel uur herhaalt zich dit patroon met het opstarten van een nieuw videogesprek.

Tijdens de lunch zijn er beduidend minder videocalls, maar ook dan zie je kleine piekjes. Het laat zien dat sommigen tijdens de lunch gewoon doorwerken. Rond 13.00 uur keert het verkeer weer terug, en dat gaat door tot 16.00 uur. Ook daarna worden er nog videocalls gehouden, maar dit leidt niet meer tot echte pieken in het uitgaande verkeer. Na 17.00 uur doen we nauwelijks nog calls. We videobellen dus grotendeels van 9 tot 5.

Vooral in het begin van de corona-uitbraak zag KPN een forse stijging van gebruik van zijn netwerk (+25%) en ook een verschuiving van verkeer binnen het netwerk. Veel meer vanuit huis en minder vanuit kantoor, waarmee breedbandaansluitingen van consumenten zakelijke verbindingen zijn geworden.

Inkomend verkeer

In het inkomende verkeer (download) is het thuiswerkpatroon minder zichtbaar in het grote geheel. Daar valt wel op dat het veel eerder drukker is op het netwerk. Normaal gesproken zie je bijvoorbeeld een kleine dip rond 08.00 uur wanneer we massaal met auto, openbaar vervoer of fiets naar het werk afreizen. Nu zie je juist een sterke stijging.

In coronatijd is het eigenlijk continu druk. Op sommige dagen zie je zelfs dat het overdag net zo druk is als ’s avonds of in ‘t weekend. De enorme piek zoals aan het begin van corona, toen iedereen plots thuiszat en bijvoorbeeld kinderen niet naar school gingen.

In de zomer was dat minder. Zomerse periodes en dagen met mooi weer zijn traditioneel altijd wat rustiger. De zomer van 2020 was wel drukker dan normaal. Dat is te verklaren omdat er minder naar het buitenland is gereisd.

Na de zomer werd het direct weer drukker op het netwerk. Het najaar en de wintermaanden, wanneer mensen meer thuis zijn, zijn de drukste momenten op het netwerk. De gedeeltelijke lockdown en de maatregelen die stapsgewijs zijn aangescherpt zie je ook terug waar het verkeer trapsgewijs ook steeds verder toenam. Als de grootste leverancier van zakelijke werkplekken ziet KPN steeds meer bedrijven en werknemers het thuiswerken omarmen en het gebruik van bijvoorbeeld Microsoft Teams groeit nog altijd hard.

Glasvezel

Klanten kunnen over het algemeen goed werken vanuit huis en de netwerken doen het goed. KPN ziet een toenemend aantal klanten overstappen op hogere internetsnelheden, zodat er comfortabel kan worden thuisgewerkt. Het aandeel van nieuwe internetabonnementen met snelheden van 200 Mbps of meer groeide dit jaar van 20% naar 25%. Ook kiezen steeds meer mensen voor glasvezel-internet. In het derde kwartaal waren er 27.000 nieuwe glasvezelklanten.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...