Regering mag providers andere netwerkapparatuur verplichten

telecom mast KPN Youfone

De Nederlandse regering mag providers verplichten om andere netwerkapparatuur te gebruiken. Dat staat in een Algemene maatregel van Bestuur die gisteren bekend werd.

Providers mogen hun netwerkapparatuur alleen van vertrouwde leveranciers afnemen. Het is bedoeld om spionage, beïnvloeding en sabotage vanuit andere landen te voorkomen. Aanleiding zijn de waarschuwingen van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten voor infiltratie van andere landen voor spionage in de telecomsector.

Zo wordt het Chinese telecombedrijf Huawei al langer beschuldigd van spionage in opdracht van de Chinese overheid. Hun netwerkapparatuur zou achterdeurtjes hebben waardoor China zou kunnen meekijken.

 

Onderzoek

Uit onderzoek van de Taskforce Economische Veiligheid onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) blijkt dat het huidige beeld van de risico’s  onvoldoende is. Dat is voor de regering dan ook de belangrijkste drijfveer voor het besluit.

Telecomaanbieders mogen dus in de kritieke onderdelen van hun netwerken alleen apparatuur van vertrouwde leveranciers afnemen. Zo zouden onbetrouwbare bedrijven niet in de kern van het netwerk kunnen komen.

 

Kritieke onderdelen

Kritieke onderdelen zijn volgens de overheid onderdelen “waarvoor geldt dat de leverancier uitgebreide toegang tot gevoelige locaties of gevoelige ICT-systemen (…) krijgt waarbij misbruik een nationaal veiligheidsrisico kan vormen”.

Volgens staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) is dit in lijn met Europese afspraken van eerder deze week. In de EU Telecomraad besloten alle lidstaten om apparatuur in kritieke onderdelen van het netwerk alleen te laten leveren door betrouwbare leveranciers.

Volgens de maatregel is een leverancier bijvoorbeeld niet betrouwbaar als het bedrijf uit een land komt waar “commerciële of particuliere partijen verplicht zijn samen te werken met de overheid van dat land”. Ook leveranciers uit landen met een “actief offensief inlichtingenprogramma gericht op Nederland” zijn volgens de maatregel onbetrouwbaar.

 

Veilingen 5G-frequenties

Een andere reden voor de maatregel is de aankomende veiling van 5G-frekwenties. In een besluit laat Keijzer weten dat de veiling van de 700-, 1.400- en 2.100 MHz-vergunningen voor 30 juni 2020 zullen plaatsvinden. De belangrijke 3,5 GHz-band wordt pas begin 2022 geveild.

Het is volgens de overheid belangrijk om “snel duidelijkheid te geven over beveilingsverplichtingen die van invloed kunnen zijn op investeringsbeslissingen”.

 

Abnormaal

Afgelopen voorjaar stelde China het abnormaal en immoreel te vinden als de EU zou besluiten dat Chinese telecomfabrikanten als Huawei niet zouden mogen meedoen met de aanleg van 5G-netwerken. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zei dat in Brussel na overleg met EU-buitenlandchef Mogherini.

De zorgen van zowel EU als de NAVO liggen vooral bij mogelijke ‘achterdeurtjes’ in software van met name Huawei. Hierdoor zou vertrouwelijke bedrijfsinformatie en zelfs staatsgeheimen in handen kunnen komen van de regering in Peking. Yi vindt de aantijgingen politiek gemotiveerd en ongegrond.

Mogherini stelde intussen dat de EU zelf bepaalt welke bedrijven zich op deze markt mogen begeven en welke niet. “De EU is voorstander van een open en gelijk speelveld”, zei ze.

Volgens Yi is cyberveiligheid een gedeelde internationale uitdaging. Peking is bereid samen te werken om internationale normen op te stellen. Hij is warm pleitbezorger voor eerlijke concurrentie voor bedrijven uit alle landen.

Gerelateerde berichten...