Rel rond WhatsApp betekent groei Telegram en Signal

whatsapp whatsappfraude
Whatsapp

De berichtendienst Telegram doorbrak dinsdag de grens van 500 miljoen actieve gebruikers. Volgens de chatdienst kwamen er in 72 uur wereldwijd zeker 25 miljoen gebruikers bij. Ook chatdienst Signal laat een groei zien: naar 8,8 miljoen downloads in een week tijd.

De grens van 500 miljoen gebruikers van Telegram werd al begin januari bereikt, zegt topman Pavel Durov die het bedrijf ook oprichtte. Volgens Durov zijn mensen niet meer bereid om privacy in te leveren voor een gratis dienst.

Privacybeleid

De forse stijging van het aantal gebruikers van de chatdienst ontstond kort nadat tegenhanger en concurrent WhatsApp onder vuur kwam te liggen om hun nieuw ingevoerde privacybeleid voor gebruikers buiten de EU en het VK. Dat dwingt zowel bestaande als nieuwe gebruikers akkoord te gaan met het delen van hun gegevens met zowel WhatsApp als moederbedrijf Facebook.

Gebruikers die niet akkoord gaan kunnen de app uiteindelijk niet meer gebruiken. De data die gebruikers moeten delen zijn bijvoorbeeld het telefoonnummer. Verder moeten ze ook verplicht  locaties delen.

In Nederland en de rest van de EU speelt dit probleem overigens niet. EU-breed zijn er namelijk afspraken tussen de Ierse privacyautoriteit en Facebook die zorgen dat er in de EU geen uitwisseling van gebruikersdata plaatsvindt tussen WhatsApp en moederbedrijf Facebook.

Signal

Door de rel stijgt ook het aantal gebruikers van andere berichtendiensten zoals Signal. Volgens de BBC steeg het aantal downloads van Signal in de week na de aankondiging van WhatsApp meteen naar 8,8 miljoen keer wereldwijd. Een week eerder werd de app nog 246.000 keer.

Ook al geldt het nieuwe beleid niet in Nederland, toch is hier ook een duidelijke daling te zien van het aantal WhatsAppgebruikers. Signal staat daarin op de eerste plaats als je kijkt naar downloads uit de App Store van Apple. Telegram staat daarin op drie en WhatsApp zakte naar de zesde plaats. In de Play Store van Google staan Signal en Telegram beiden ook op de eerste en tweede plaats in de lijst van meest gedownloade apps.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X