Whatsapp For Business weer beschikbaar voor gemeenten

WhatsApp boetes encryptie
Whatsapp

WhatsApp For Business is weer beschikbaar voor gemeenten. Dat is het resultaat van gesprekken van VNG Realisatie met eigenaar van de chatdienst Facebook. De techreus paste haar beleid rond WhatsApp For Business aan zodat overheidsinstellingen het toch kunnen gebruiken.

Gemeenten kunnen vanaf half januari een aanvraag doen voor een licentie voor WhatsApp For Business. Dat kan bij zogenaamde Business Solution Providers (BSP’s) van Facebook. Bij zo’n aanvraag moet een gemeente specifiek laten zien waar ze WhatsApp precies voor willen inzetten.

Aanvraagproces

De BSP vult samen met de gemeente een zogeheten ‘Verzoek om toegang tot de overheid’ in. Facebook geeft aan dat mogelijke diensten of onderwerpen zijn: crisisrespons, vergunningen, afspraken, gemeentelijke diensten en toerisme. Promotie, politieke campagne, verzamelen van kiezersgegevens of enige vorm van verkiezingsbeïnvloeding mogen weer niet.

Momenteel staat het WhatsApp Government-programma gebruik van Independent Software Vendors (ISV’s) niet toe. Een ISV is een derde partij in het verlenen van diensten in samenwerking met een BSP en de eindklant.

Gemeenten die voorheen gebruikmaakten van dit soort dienstverlening, bijvoorbeeld in een social media suite, kunnen weer contact opnemen met de huidige leverancier om te zien of en hoe ze eventueel kunnen overstappen.

Dienstverlening

Totdat Facebook eind 2019 aankondigde dat gemeenten voor hun dienstverlening geen gebruik meer mochten maken van de particuliere versie van WhatsApp hadden veel gemeenten de chatdienst in gebruik.

De VNG probeerde destijds zonder succes het tij te keren, maar dat leverde geen oplossing op. Het probleem deed zich voor bij zeker 200 gemeenten. Die verloren haast van de ene op de andere dag dit veelgebruikte communicatiekanaal voor gemeentelijke dienstverlening.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X