WhatsApp per 7 december onbruikbaar voor gemeentelijke dienstverlening

whatsapp
Whatsapp

De gemeentelijke dienstverlening zal het vanaf 7 december moeten stellen zonder WhatsApp. Vanaf 7 december 2019 is het namelijk niet meer mogelijk om WhatsApp als dienstverleningskanaal te gebruiken zonder zakelijk account.

Het juiste zakelijk account is (nog) niet beschikbaar voor Nederlandse gemeenten. Het gaat hierbij om gebruik van WhatsApp als dienstverleningskanaal voor klantcontact. En dus niet om gebruik van WhatsApp tussen medewerkers persoonlijk en klanten, maar om inzet van WhatsApp als dienstverleningskanaal.

VNG heeft in de afgelopen periode met verschillende partijen contact gehad, maar tot een oplossing is het nog niet gekomen.  De VNG stelt vast dat alle leveranciers van Whatsapp-dienstverlening bezig zijn met bedenken van legale alternatieven voor het benutten van Whatsapp als extra dienstverleningskanaal.” Gezien de korte termijn tot 7 december 2019 verwachten we geen verandering van de situatie,” stelt de VNG in een verklaring.

Webchats

Gemeenten dienen er volgens de VNH rekening mee te houden dat WhatsApp vanaf deze datum (tijdelijk) niet meer ingezet kan worden als dienstverleningskanaal. Gemeenten blijven natuurlijk wel gewoon per telefoon, mail en eventuele ander kanalen zoals webchats bereikbaar.

Het probleem doet zich voor bij zeker 200 gemeenten die nu nog WhatsApp gebruiken. Die verliezen dat communicatiekanaal nu. De gemeentelijke dienstverlening zal dus via andere kanalen moeten plaatsvinden.

Whatsapp noemt het in een verklaring ‘onrechtmatig gebruik’. Er is een service voor bedrijven maar die is niet passend voor gemeenten. Het lijkt er ook op dat het bedrijf geen haast maakt met de ontwikkeling van een toepassing voor overheden. De datum blijft dus staan. WhatsApp zegt zelfs  juridische stappen te gaan nemen tegen instellingen of bedrijven die de voorwaarden schenden. Ook als het gaat om gemeentelijke dienstverlening.

De zakelijke versie van WhatsApp is sinds januari 2018 verkrijgbaar in Nederland: WhatsApp Business.

De zakelijke chat-app was sinds half januari al wel in een aantal andere landen beschikbaar. De dienst begon in Indonesië, Italië, Mexico, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Andere landen zullen naar verluidt snel volgen.

Deze zakelijke versie is gratis te downloaden voor kleine bedrijven. Later kwam een versie beschikbaar voor grotere bedrijven. Zij moeten wel moeten betalen.

 

Gerelateerde berichten...

X