Rijnstate bundelt kennis en expertise in 3D-centrum

Ziekenhuis Rijnstate Arnhem loopbrug binnen

Het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate startte deze week met een 3D-centrum. Het moet een plek zijn waar kennis en expertise over gebruik van 3D-beelden in het ziekenhuis samen komen. Bundeling van deze specialistische kennis en kunde zorgt voor meer kruisbestuiving en uitwisseling.

Waar andere 3D labs veelal focussen op 3D-printen, richt het 3D-centrum van Rijnstate zich vooral op 3D-visualisaties en de daarop gebaseerde innovaties. Die zijn vooral nuttig bij operaties. Een voorbeeld daarvan is een spondylodese. Dat is een operatie voor patiënten met heftige pijnklachten door een afknelling van de zenuwen in de rug waarbij artsen twee of meer wervels in de rug moeten vastzetten met schroeven en staven.

Rijnstate voert jaarlijks meer dan 100 van deze operaties uit. Sinds eind maart voeren chirurgen deze operatie uit met ondersteuning van de nieuwste 3D-beelden en navigatietechnologie. Voor, tijdens en na de operatie kan een 3D-CT scan worden gemaakt waardoor ze de positie van de instrumenten en schroeven ‘live’ kunnen volgen.

Bernke Papenburg, programmamanager Rijnstate Robotics vertelt: “Een 3D-model laat bijvoorbeeld een orgaan, de ruggenwervels of een gewricht zien in drie dimensies: lengte, breedte en óók diepte. Net zoals we de echte wereld ook met diepte zien in plaats van een ‘plat’ 2D-plaatje zoals een foto. Op steeds meer plekken zetten we verschillende vormen van 3D-visualisatie in voor betere ‘ogen’ tijdens een behandeling of ter ondersteuning bij het voorbereiden, voorlichten, opleiden en trainen. Voordelen zijn hogere nauwkeurigheid tijdens de ingreep, sneller kunnen herkennen waar een klier of ander weefsel precies zit en efficiëntere voorbereiding. Doordat we 3D-technologieen combineren met onze expertise en hoge volume in robotchirurgie, vasculaire- en oncologische zorg, leidt deze aanpak tot een enorme synergie. Dit brengt nieuwe mogelijkheden op het gebied van 3D-beeldgestuurde behandelingen. Zo benutten we de voordelen optimaal voor onze patiënten.”

Het 3D-centrum past binnen de bredere visie van Rijnstate om robotica, en innovatieve technologieën die op elementen van robotica gebaseerd zijn, ziekenhuisbreed in te zetten daar waar het écht verschil maakt. Door de jarenlange expertise met de Da Vinci operatierobot voeren we meer complexe ingrepen via de kijkoperatiemethode uit. Ook gebruikt het ziekenhuis steeds vaker 3D-technologie voor betere resultaten en een sneller herstel.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X