Rotterdamse druktemeter SpotR werkt met realtime data

Rotterdam skyline

De gemeente Rotterdam test sinds deze week de druktemeter SpotR. Bewoners en bezoekers kunnen daarmee zien hoe rustig of druk het is op openbare plekken in en rond de stad.

Rotterdam is de eerste gemeente in Nederland die een druktemeter lanceert op basis van objectieve real-time data. De komende maanden krijgt de gemeente feedback van de eerste gebruikers. Na het aanbrengen van verbeteringen en uitbreidingen is het de bedoeling dat er zowel een webapp als een smartphone-app komt. Dat moet dit najaar gaan gebeuren. Dan kunnen zowel Rotterdammers als bezoekers er gebruik van maken. De app is dan ook te downloaden via de app stores. SpotR is onderdeel van het programma Rotterdam. Sterker door, dat gericht is op het economisch en maatschappelijk herstel van de stad.

Met SpotR kunnen mensen ondanks de huidige afstandsmaatregelen op een veilige manier winkelen, een terrasje pakken of boodschappen doen. SpotR is daarmee een belangrijk hulpmiddel om het gewone leven en de Rotterdamse economie draaiende te houden.

Bescherming van privacy

Rotterdam wil in 2025 een digitale voorbeeldstad zijn door vaker gebruik te maken van slimme online innovaties. En dat betekent onder andere dat de privacy van Rotterdammers goed gewaarborgd moet zijn.

Daarom is SpotR zo gebouwd dat er geen persoonsgegevens worden opgeslagen van de gebruikers. De getoonde data in de app wordt aangeleverd door het bedrijf Resono, die anonieme locatiegegevens deelt met de gemeente Rotterdam. Deze data zijn op geen enkele mogelijkheid te herleiden tot specifieke personen.

Hoe werkt SpotR?

De Rotterdamse app brengt de drukte in en rond de stad in kaart. Het helpt bewoners en bezoekers om verantwoordelijk op pad gaan. SpotR laat de gebruiker in één oogopslag zien hoe druk of rustig het op openbare plekken in de stad is. Zo kun je je keuzes daarop afstemmen. Wil je naar een plek waar het druk is? Dan laat SpotR zien op welke tijd het naar verwachting rustiger is  of geeft alternatieve bestemmingen aan. De informatie in SpotR ververst iedere vijftien minuten.

Wethouder Barbara Kathmann (Economie, Wijken en Kleine Kernen) is er trots op om als eerste gemeente in Nederland een digitaal hulpmiddel op basis van real-time data te introduceren. “In Rotterdam zetten we alles op alles om ondanks de noodzakelijke coronamaatregelen volop door te kunnen draaien. Zoiets kan alleen met slimme innovaties als SpotR. Hiermee helpen we bewoners en bezoekers op een veilige manier te genieten van alles wat de stad te bieden heeft en helpen we tegelijkertijd de Rotterdamse ondernemer zijn zaak draaiende te houden. Dat is nu meer dan ooit keihard nodig.”

SpotR is niet alleen relevant tijdens corona, maar ook daarna. De app kan ook ver na Covid-19 inzicht geven in de drukte op specifieke plekken tijdens bijvoorbeeld festivals en evenementen, of toeristen helpen hun uitjes in de stad zo makkelijk mogelijk te plannen.

 

Gerelateerde berichten...