Rotterdamse pilot bereikt moeilijk bereikbare groepen met voorlichting uitwisseling medische gegevens

 

Moeilijk bereikbare groepen op een laagdrempelige manier informeren over uitwisseling van medische gegevens. De Rotterdamse stichting MeSam start hiervoor een samenwerking met VZVZ. De partijen ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst.

Behalve het belang van medische gegevensuitwisseling komt ook aan bod hoe je dat kunt regelen. Als de pilot succesvol blijkt zal het initiatief verder uitbreiden. Dat moet halverwege dit jaar duidelijk zijn. VZVZ heeft de website www.volgjezorg.nl ontwikkeld om iedereen in Nederland daarover nauwkeurig te informeren.

 

Concrete acties

Het project voorziet in enkele concrete acties. Vertrouwde personen binnen de doelgroepen geven voorlichting en brengen het gesprek op gang. Via de website kan de toestemming vervolgens geregeld worden. Daar is ook heldere uitleg te vinden over het hoe en waarom van het geven van toestemming. Ook privacy en veiligheid komen daarin aan bod.

Het is de bedoeling het project voor de zomer af te ronden met een evaluatie. Pakt die gunstig uit, dan wordt de aanpak verder uitgebreid naar heel Rotterdam. Daarna volgen andere grote steden, en uiteindelijk heel Nederland.

 

Belangrijk

Volgens de organisatoren is het voor mensen en hun welzijn belangrijk dat hun zorgverleners hun medische gegevens kunnen uitwisselen. Dit gebeurt alleen als dat nodig is voor de behandeling. Nog maar al te vaak weten zij niet dat dat kan. Mensen weten vaak ook niet hoe je zoiets moet regelen. Bijvoorbeeld dat je iedere zorgverlener apart toestemming moet geven.

 

Gerelateerde berichten...