RTL Nieuws: NAW-gegevens RDW gelekt en verhandeld

Miljoenen NAW-gegevens uit het kentekenregister van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) blijken te worden verhandeld. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

De RDW zelf was zich hier niet van bewust. De instelling gaat samen met de politie de zaak onderzoeken. RTL Nieuws bracht de zaak na maandenlange observatie aan het licht.

 

NAW-gegevens

De RDW beheert bijna 14 miljoen Nederlandse kentekens. Ze zijn gekoppeld aan aan bedrijven, personen en adressen. Op chatapp Telegram, zijn bijvoorbeeld publieke kanalen actief. Het gaat om allerlei soorten illegale goederen, vooral drugs. Daar komt ook de NAW-gegevens van kentekens om de hoek kijken. Advertenties beloven binnen een uur een naam en adres voor bedragen van 50 tot 150 euro.

RTL deed onderzoek en benaderde daarvoor een aantal automobilisten die toestemming gaven om hun gegevens te gebruiken om steekproeven mee te doen. Op die manier kwam de handel boven water.

 

Tussenpersonen

De verkopers fungeren volgens RTL als tussenpersonen. zij zeggen ‘mensen bij de RDW’ te kennen met toegang tot het kentekenregister. Vervolgens bleek dat ook het telefoonnummer via een zogeheten ‘ingang bij de gemeente’ geregeld kon worden. De betaling gaat vindt plaats via online betaalkaarten van PaySafe, een Tikkie of cryptocurrency Bitcoin.

Op Telegram werden zeker acht van dergelijke accounts aangetroffen. De beheerders zeggen drie tot zes keer per week opdrachten te krijgen. Omgerekend worden er dus elke maand tientallen namen en adressen uit het kentekenregister van de RDW verhandeld met criminele doeleinden.

 

Toestemming

Om het een en ander te testen vroeg het onderzoeksteam NAW-gegevens op van kentekens van een aantal automobilisten. Dit gebeurde met toestemming vooraf van de bestuurders. Bij alle aanvragen kwamen de NAW-gegevens binnen een paar minuten boven. Deskundigen zeggen de resultaten gevaarlijk en verontrustend te vinden.

RTL Nieuws heeft de gegevens van degenen die aan het onderzoek meewerkten niet verstrekt aan de RDW, hoewel de dienst daar wel om vroeg.

 

Gerelateerde berichten...

X