Schippers op eHealth week: “Vraag je af wat de patiënt nodig heeft”

hartfalen

Tijdens eHealth Week 2016 presenteerde minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport haar plannen om eHealth te stimuleren in Nederland. Ze trekt de komende vier jaar twintig miljoen euro uit voor het ‘FastTrack eHealth-initiatief’ waarin veelbelovende zorginnovaties opgeschaald kunnen worden. In de Beurs van Berlage deelde ze haar visie: “Het gaat er met name over dat we processen slimmer inrichten en dat we onszelf continue afvragen wat de patiënt nodig heeft.”

In het Rijksmomument aan de Damrak te Amsterdam waar vroeger handel en ondernemerschap centraal stonden, sprak minister Schippers zich uit over veelbelovende zorginnovaties die financiële steun waard zijn. “Ten eerste is het bedrag dat ik heb uitgetrokken voor co-financiering. Het is de bedoeling dat andere partijen, zoals banken en zorgverzekeraars, ook investeren in een concept. Een bijkomend voordeel is dat er commitment plaatsvindt, zodat we met elkaar een veelbelovende onderneming tot een succes brengen.”

Schippers vervolgt: “Ik heb vandaag voor het eerst met allerlei partijen een health-deal gesloten voor een systeem dat oncologische beslissingen ondersteunt. Dit vind ik bijvoorbeeld veelbelovend, je kunt nagaan dat dat veel gaat betekenen voor patiënten en artsen.”
Daarnaast is de minister al jaren bezig met een beslissingsondersteunend systeem dat patiënten helpt bij het maken van behandelkeuzes. “Als je bijvoorbeeld een moeilijk besluit moet nemen, is het handig als een simpele animatie uitlegt wat je te wachten staat.” Hoewel ze enthousiast is over ondersteunende animaties, ziet ze nog verbeterpunten in de samenwerking. “Waarom maken we allemaal onze eigen film? Ik wil dat iedereen er baat bij heeft.”

Financiële steun

Wanneer een ondernemer voor financiële steun in aanmerking wil komen moet diegene een goed doordacht idee hebben. “Voor ons gaat het om innovaties die niet meer in de kinderschoenen staan en die al werken. Zodra een ondernemer zich aanmeldt kijken we of zijn idee de patiënt onafhankelijker maakt, er kosten worden bespaard en of de arts efficiënter kan werken. Kortom: of de zorg er beter van wordt. Het FastTrack eHealth-initiatief dat in oktober start is bedoeld als katalysator.” Schippers heeft nog een tip om een voorstel door de selectie te krijgen. “Stel jezelf de vraag voor wie je je idee hebt bedacht. Er zijn veel goede initiatieven gestrand door een tekort aan inspraak van partijen die er daadwerkelijk toe doen”, aldus Schippers.

Om initiatiefnemers te ondersteunen bij de ontwikkeling van zorginnovaties is het van belang dat de wet- en regelgeving hen tegemoet komt. Schippers: “Ik heb een kaderwet ingediend bij de Eerste Kamer. Dit omvat patiëntenbescherming; wij willen dat de patiënt veel beter beschermd wordt dan nu.” Een aantal zaken, zoals privacywaarborging en de beveiliging van patiëntengegevens, staan in die wet beschreven. De minister geeft aan dat patiënten over hun eigen data moeten beschikken en zelf moeten kunnen bepalen wie toegang heeft. “Bijvoorbeeld mantelzorgers die mee willen kijken en familie die voor je zorgt: de patiënt bepaalt dat zelf. Daarnaast wordt de boeteclausule verhoogd voor zorgverzekeraars die zich onrechtmatig toegang verschaffen tot persoonsgegevens”, voegt Schippers toe.

Preventie

In het ‘FastTrack eHealth-initiatief’ wordt preventie als een van de prioriteiten neergezet. Schippers is daar enthousiast over: “Het is een van de absolute kansen van deze technologieën.” Ze doelt op initiatieven waar men op grond van verzamelde data en analyses sneller kan ingrijpen. Ze schetst een scenario: “Stel dat ik een chronisch zieke patiënt ben, dan zou ik graag een horloge dragen dat waardevolle data meet om mijn gezondheid in de gaten te houden. Mijn gegevens komen dan bijvoorbeeld bij de cardioloog terecht die deze vervolgens beoordeelt. Het is belangrijk dat die gegevens de arts ondersteunen in zijn beslissing. Het gaat er met name over dat we processen slimmer inrichten en dat we onszelf continue afvragen wat de patiënt nodig heeft.”

Ze is minder enthousiast over hippe gadgets. “Ik zou gestressed raken van wearables die mij vertellen of ik een regelmatige hartslag of constante lichaamstemperatuur heb. Als ik naar mezelf kijk, vind ik het wel handig om via een applicatie mijn maaltijden te scannen op gluten, omdat ik daar ziek van word. We ontdekken steeds meer hoe je gezond kunt blijven”, concludeert de minister.

Gerelateerde berichten...