SCRIPT succesvol: werk voor eerste deelnemers ICT leer-werktrajecten

Studenten developers

ICT leer-werktrajecten voor mensen met een vorm van autisme blijken erg succesvol. Het Groningse bedrijf Script begeleidt mensen met autisme en affiniteit met ICT. De eerste deelnemers hebben inmiddels een baan als software developer in de wacht gesleept.

Er zijn verschillende educatieve trajecten met als doel de deelnemer werkfit te maken en de afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen. De opleiding brengt zorg en ICT samen. In 2016 werd Script opgezet door een team gespecialiseerd in zowel autisme als ICT. Het team bestaat uit psychologen, programmeurs en jobcoaches. Samen weten ze als geen ander hoe zorg en ICT elkaar kunnen versterken en hoe ze de deelnemers kunnen begeleiden in hun persoonlijke programma’s.

 

Aandacht voor individu

“We benutten de aantrekkingskracht van ICT op onze doelgroep. In dit geval zijn dat mensen met (een vorm van) autisme” aldus Bert Kat, één van de initiatiefnemers van Script.

“We zien dat het bieden van leer-/ werktrajecten voor mensen met autisme en/of hoogbegaafdheid niet alleen voor de deelnemers zelf van belang is. Er is ook nog eens grote behoefte aan deze gespecialiseerde talenten op de arbeidsmarkt.” vervolgt Simon Huigen, psycholoog.

“Het mooie aan Script is dat ze aandacht hebben voor het individu. Naast dat ik weer toekomstperspectief had, kon ik werken aan mijn zelfvertrouwen. De combinatie van zorg en ICT is uniek wat dat betreft.” – Jörn Leidorf, deelnemer Script en nu werkzaam als developer bij Rapide.

“Speerpunten in onze programma’s zijn de persoonlijke ontwikkeling en zelfontplooiing. Wanneer deelnemers de leer-/werktrajecten succesvol hebben doorlopen gaan we kijken of we een geschikte werkplek voor ze kunnen vinden. We werken daarvoor intensief samen met zorg- en arbeidsprofessionals, zoals gemeentes, GGZ en UWV.”

“Wij werken graag samen met Script. Zij hebben onze nieuwe collega goed voorbereid op de werkzaamheden in het bedrijfsleven en hebben de plaatsing uitstekend begeleid. Hij kon meteen beginnen aan een lopend project.” – Alexander Postema, eigenaar Appademic.

 

Werlgevers

De formule van ICT leer-werktrajecten blijkt te werken. De eerste deelnemers zijn inmiddels aan de slag bij verschillende werkgevers en hebben zo een plek in de reguliere arbeidsmarkt gevonden. De vraag naar de leer-/werktrajecten is zelfs zo groot, dat Script begin september noodgedwongen is verhuisd naar een nieuwe locatie aan de Europaweg in Groningen waar meer werkplekken beschikbaar zijn voor (nieuwe) deelnemers. Script hecht veel waarde aan de kwaliteit van deze werkplekken, waarbij de ruimtes prikkelarm zijn, niet te veel mensen bij elkaar in één ruimte zitten, ieder zijn eigen werkplek heeft en waar altijd een begeleider aanwezig is ter ondersteuning.

Script is niet de eerste die een dergelijke opleiding verzorgt. In 2018 werden 171 ICT-talenten met autisme opgeleid, gecoacht en naar werk bemiddeld. Dit is gebeurd bij tientallen grote en kleinere werkgevers door heel Nederland. Dat blijkt uit het Social Impact Verslag van ITvitae.

Een groot deel van de studenten heeft een lange periode van doelloos thuiszitten achter de rug. Terwijl een IQ boven de 130 bij deze uitzonderlijke kandidaten geen uitzondering is.

Gerelateerde berichten...

X