Security-softwarebouwer John McAfee overleden in gevangenis

John mcafee

De Brits-Amerikaanse industrieel John McAfee is dood in zijn cel in Barcelona aangetroffen. Volgens justitie van de regio Catalonië wijst alles erop dat het om zelfdoding kan gaan. Enkele uren eerder hadden Spaanse rechters bepaald dat McAfee (75) mocht worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De oprichter van het gelijknamige bedrijf, gespecialiseerd in antivirus-oplossingen werd in oktober in Barcelona aangehouden op verdenking van belastingontduiking. Hij zat sindsdien vast in afwachting van uitlevering.

Belastingaangifte

Justitie in de VS zegt dat McAfee, die in de jaren tachtig het bekende antivirusbedrijf McAfee oprichtte, van 2014 tot en met 2018 geen belastingaangiften heeft gedaan. Ook zou hij bezittingen hebben achtergehouden, waaronder vastgoed, een jacht en een auto. In die jaren zou McAfee miljoenen dollars hebben verdiend.

Politieke ambities

Volgens McAfee waren de beschuldigingen politiek gemotiveerd, omdat ze te maken zouden hebben met zijn politieke ambities. McAfee stelde dat de belastingdienst een zaak tegen hem begon omdat hij twee maanden eerder aankondigde voor de tweede keer mee te willen doen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij zei toen ook de fiscus te gaan aanpakken. Wanneer McAfee in de VS veroordeeld zou worden voor alle aanklachten waar hij van verdacht werd, zou hij tot dertig jaar gevangenisstraf gekregen kunnen hebben.

Levensloop

McAfee groeide op in Roanoke in de Amerikaanse staat Virginia. In 1967 behaalde hij zijn bachelorgraad in de wiskunde aan Roanoke College.

In 1981 richtte hij Interpath Inc. op, dat ’s werelds eerste commerciële spraakherkenningssysteem ontwikkelde.[2] Verder werkte McAfee als programmeur voor NASA (1968-1970) en voor verschillende grote technologiebedrijven.

Computervirus

Toen hij in de jaren tachtig bij Lockheed werkte, werd zijn computer besmet met het computervirus (c)Brain en begon hij software te ontwikkelen om virussen te bestrijden. Hij was de eerste die antivirussoftware verspreidde volgens de sharewaremethode. In 1987 verliet hij Lockheed en begon hij het bedrijf McAfee Associates, aanvankelijk vanuit zijn huis in Santa Clara in Californië. Al snel werd het bedrijf marktleider in de bedrijfstak.

Network Associates

De naam van het bedrijf werd later veranderd in Network Associates; zeven jaar later werd de naam weer McAfee. Het bedrijf is nog steeds actief in het ontwikkelen van antivirussoftware. John McAfee nam in 1994 afscheid van zijn bedrijf en liet zich sindsdien via publieke kanalen negatief uit over zijn voormalige bedrijf.[3]

Nadien was hij werkzaam als yogaleraar en schreef hij enkele boeken over het onderwerp.

Gerelateerde berichten...