John McAfee opgepakt voor belastingfraude

criminaliteit

Software-ontwikkelaar John McAfee is opgepakt voor belastingfraude. De arrestatie vond plaats in Spanje, maar de beschuldigingen komen uit de VS,

Dat maakte  het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend. De maker van het bekende antivirusprogramma wacht nu in de cel om uitgeleverd te worden naar de VS.

McAfee zou verzuimd hebben tussen 2014 en 2018 belastingaangiften in te dienen, Hij zou ook  activa verborgen hebben gehouden. Het gaat dan bijvoorbeeld om vastgoed, diverse auto’s en een boot.

De aanklagers stellen dat McAfee miljoenen dollars helemaal nooit hebben aangegeven bij de belasting. Dat geld zou komen van de handel in cryptovaluta, maar ook verdiensten uit het houden van speeches en consultancyprojecten. McAfee zou ook de rechten op de verkoop van zijn levensverhaal voor het maken van een documentaire hebben verkocht, maar dat geld ook niet hebben aangegeven bij de Amerikaanse belastingdienst. Dit geld staat overigens niet op zijn rekening maar op dat van ‘derden’.

Mocht de rechter de softwareontwikkelaar schuldig bevinden, riskeert hij zeker vijf jaar cel voor de belastingontduikingen. Verder kan hij nog vijf jaar krijgen voor het verzuim om belastingaangiftes in te dienen.

Antivirus

De nu 75-jairge McAfee is al 25 jaar niet meer verbonden aan het antivirusbedrijf dat zijn naam draagt. Hij leidt al jaren een kleurrijk miljonairsleven. In 2015 werd hij gearresteeerd in Tennessee vanwege rijden onder invloed. In 2012 werd hij vastgehouden in Guatemala omdat hij ervan werd verdacht dat land illegaal binnen te willen komen.

De ex-softwareontwikkelaar wilde de politie in Belize ontwijken die hem vragen wilde stellen over de dood van zijn buurman. Een paar weken laten werd hij uitgezet naar de VS. Overigens was hij nooit verdachte. McAfee’s blog is sinds die tijd wel razend populair.

De excentrieke softwareontwikkelaar deed in 2015 een gooi naar het presidentschap en startte een campagne.

McAfee begon zijn zeer succesvolle antivirusbedrijf in 1987. In 2010 nam Intel het bedrijf over. De bedoeling was oorspronkelijk dat zij de McAfee-software helemaal zouden inbouwen, maar dat project mislukte. En dus verkocht Intel McAfee grotendeels weer.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...