Serious game Telekwetsbaarheid biedt inzicht bij uitval telecom

game controllers

De nieuwste Serious Game Telekwetsbaarheid biedt gemeenten inzicht in de gevolgen van uitval van telecom. Het is een spel van het Agentschap Telecom.

Wat betekent uitval van telecom voor een gemeentelijke organisatie? Hoe informeer je de medewerkers van de gemeente als de telefoon en mail niet meer werkt? Hoe communiceer je met burgers? En hoe sta je in verbinding met hulpdiensten en crisisorganisatie? Allemaal vragen die aan bod komen tijdens de serious game Telekwetsbaarheid.

 

Inzicht

Het doel van de game is de gemeente inzicht geven in de gevolgen van een digitale verstoring voor de eigen organisatie. Wat betekent uitval van stroom en telecommunicatie? Hoe gaan gemeentemedewerkers hiermee om?

De game Telekwetsbaarheid is te gebruiken om een crisis te oefenen waarbij de vitale (gemeentelijke) processen uitvallen. Het spel is voer voor toekomstig bedrijfscontinuïteitsbeheer (BCM). Het spel geeft handvatten voor zowel voor de planning als daarna. Wie al plannen gemaakt heeft kan de game gebruiken om te toetsen of dat aan alle eisen voldoet.

Gemeenten kunnen de game gebruiken om te weten wat te doen als de vitale (gemeentelijke) processen uitvallt. Medewerkers kunnen eventuele plannen rondom Bedrijfscontinuïteitsbeheer (BCM) toetsen tegen een fictief scenario.

Het Spel

Het scenario van de game begint met een explosie op de openbare weg. Gevolg daarvan is een grote stroomstoring en een glasvezelkabelbreuk. De stroom in het gemeentehuis is uitgevallen en het ICT-netwerk ligt eruit. Een stuk weg is ernstig verzakt.

De oorzaak van de explosie is nog onbekend, maar in de media wordt gespeculeerd. De deelnemers van de game moeten de  gevolgen van de uitval van de vitale (gemeentelijke) processen in kaart te brengen. En ze moeten oplossingen verzinnen voor de verschillende uitdagingen die tijdens de game op hun pad komen.

 

Configuratie

Een lid van het externe crisisteam neemt contact op. “De brandweer denkt dat naast een gesprongen gasleiding, ook een elektriciteitskabel en een glasvezelkabel zijn geknapt. Het zou kunnen dat een verouderde of doorboorde riolering de boosdoener van de wegverzakking is en dat er nog altijd teveel druk op de riolering staat.
Voor onze en jullie veiligheid hebben we daarom actuele informatie nodig over de plaatselijke infrastructuur bij de wegverzakking.“

De netbeheerders zijn hard aan het werk om de stroomstoring en glasvezelkabelbreuk te herstellen. Aan het eind van de ochtend heeft de netbeheerder nieuwe noodaggregaten geplaatst. De lampen springen aan en de koffieautomaat maakt veelbelovende geluiden. De ICT-afdeling van de gemeente probeert het gemeentenetwerk weer op te starten. Vanwege de glasvezelkabelbreuk moeten zij op zoek naar een alternatief.

De vreugde blijkt van korte duur, na 15 minuten valt de elektriciteit weer uit. Door verkeerde configuratie-instellingen is er een kettingreactie ontstaan waardoor noodaggregaten niet langer werken.

 

Serious Gaming

Het fenomeen Serious Gaming is al een paar jaar in opkomst. Een betere aanpak schuilt in gaming, zo blijkt uit onder meer TNO-onderzoek naar de effectiviteit van serious gaming. Deze manier van spelenderwijs leren is iets anders dan de reguliere computergame. Evenmin is het de ouderwetse educatieve game.

Serious gaming is een moderne manier om middels ervaring complexe materie over te dragen en die daarbij diep te verankeren. De wetenschappelijke ondergrond is namelijk dat de spelvorm aanhaakt op diepe instincten. Winnen komt neer op overleven en dus slaat het brein de daarvoor gebruikte informatie goed op.

 

Gerelateerde berichten...

X