SIDN Labs: helft nameservers gecentraliseerd

domeinnaanextensies domeinnamen

Centralisatie van nameservers wordt een probleem voor het .nl-domein. Zo maakt men steeds meer gebruik van een beperkt aantal publieke recursieve resolvers (die domeinnamen opzoeken). Slechts drie partijen nemen de hosting van 48% van alle actieve .nl-domeinen voor hun rekening.

Dat blijkt uit het jongste SIDN-rapport ‘De staat van .nlvan het SIDN. Daarnaast zijn bij bijna de helft van de .nl-domeinnamen de nameservers (die de informatie over die domeinnamen bevatten) niet verspreid over verschillende netwerken. Dit maakt de domeinnamen gevoelig voor storingen.

Storingen

Recente grote storingen bij providers als Akamai en OVHcloud leidden niet tot betere spreiding. Sterker nog, het afgelopen jaar steeg het aantal domeinnamen waarvan de nameservers niet over verschillende netwerken zijn verspreid juist.

De onderzoekers van SIDN Labs waarschuwen dat een stabiliteits- en veiligheidsrisico met zich meebrengt. Want in dat geval kan een storing bij één enkele partij die een groot deel van de nameservers beheert zorgen dat een groot aantal .nl-domeinnamen niet meer werkt.

DNS

Het rapport moet inzicht geven in de ontwikkelingen van .nl op basis van metingen aan het Domain Name System (DNS). Het DNS is het wereldwijde systeem dat domeinnamen naar IP-adressen vertaalt.

Uit de metingen blijkt onder meer dat de coronapandemie ook online voortduurde. De woorden ’test’ en ‘pcr’ kwamen in 2021 aanmerkelijk vaker voor in domeinnamen dan in 2020. Verder ziet SIDN technologische ontwikkelingen terug in de domeinnaamregistraties. Bijvoorbeeld in het toegenomen gebruik van woorden zoals ‘meta’, ‘crypto’ en ‘verse’.

Straat of laan

Opvallend is dat steeds meer domeinnamen het woord ‘straat’ of ‘laan’ bevatten. Het gaat hier in bijna alle gevallen om een domeinnaam die een fysiek adres weergeeft. Voor de verkoop van een huis registreert men  tegenwoordig vaak een eigen domeinnaam voor een website met informatie over het huis. Dat gebeurt vooral in het hogere segment.

SIDN Labs onderzocht ook de context waarin woorden in .nl-domeinnamen voorkwamen op .nl-webpagina’s. Hier is de coronacrisis eveneens duidelijk terug te zien. Zo kwam de context van ‘corona’ in 2018 nog voornamelijk terug in woorden als desperados en cerveza. In 2021 veranderde dit naar ‘covid’, ‘lockdown’ en ‘coronamaatregelen’.

Ook ‘crisis’ kwam in 2021 vooral voor in een coronacontext, terwijl het woord in 2018 meer in een economische context voorkwam met woorden als ‘kredietcrisis’, ‘bezuinigingen’ en ‘recessie’.

Enkel afgaand op de cijfers werd .nl in 2021 meer gebruikt. Op 1 januari 2022 telde ons land 6.229.639 .nl-domeinnamen. Een jaar eerder waren dit er ruim 100.000 minder: 6.109.589.

Binnen Europa hebben in absolute getallen alleen Duitsland en het Verenigd Koninkrijk meer domeinnamen. Wereldwijd staat Nederland op een vijfde plek.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...