Slechts 7% werknemers wil grotendeels op kantoor werken

kantoor werken

Slechts 7% van de Nederlandse werknemers wil weer grotendeels op kantoor werken. 87% van de kantoorwerkers wil de keuzevrijheid hebben om vanuit huis of op kantoor te werken. Ze willen hun eigen uren indelen, zelfs als de kantoren weer opengaan.

De cijfers komen uit een onderzoek ‘Workforce of the Future’ onder 10.000 respondenten in 12 landen in Europa, waaronder Nederland. Het onderzoek vond verder plaats in het Midden-Oosten en Rusland. De vraag aan kantoorwerkers was wat zij vanaf 2021 verwachten van hun werkgevers. Daaruit blijkt dat werknemers de COVID-pandemie als keerpunt zien.

  • 64% van de ondervraagde werknemers wil de flexibiliteit en autonomie behouden die ze tijdens de corona-lockdown kregen
  • Vanwege een betere privé-werkbalans was 58% in staat om meer lichaamsbeweging in hun dagelijkse routine in te passen
  • Als aan hen de keuze was, zou 73% prioriteit geven een effectiever samenwerken en effectieve communicatie
Kentering

Hoewel voor de lockdown slechts 3% van de ondervraagden het grootste deel van de tijd thuis werkte, hoopt een overweldigende meerderheid deze toegenomen autonomie te behouden. Dit is niet voor iedereen hetzelfde, 87% wil meer zeggenschap over hoe en wanneer zij op kantoor werken en hoe zij hun tijd verdelen tussen werken vanuit huis en werken op kantoor.

De afgelopen zes maanden kreeg bijna tweederde (63%) meer waardering voor de voordelen en uitdagingen van thuiswerken. Er zijn positieve veranderingen in gang gezet. Managers hebben er meer vertrouwen in dat hun teams het werk goed doen (40%). Werknemers konden hun werk en privé beter in balans brengen, waarbij 58% meer lichaamsbeweging in hun dagelijkse kon verwerken. Bovendien wil 63% minder reizen en die tijd productiever gebruiken.

Edwin Prinsen, Managing Director Cisco Nederland: “We zien in Nederland dat nog maar een klein percentage van de kantoorwerkers de volledige werktijd op kantoor wil zijn. Het onderzoek geeft duidelijk aan dat zij willen vasthouden aan de voordelen van thuiswerken, ook als de corona-maatregelen achter ons liggen. Tegelijk blijkt dat er nog wel wat verbeterd kan worden. Het overgrote deel van de werknemers vindt dat hun organisatie met voorrang zou moeten investeren in technologie, niet alleen om beter vanuit huis te kunnen werken maar ook om het, gezien corona, op kantoor veiliger te maken.”

Digitale vaardigheden

Als medewerkers de kans krijgen om een dag lang CEO te zijn, zouden ze boven alles prioriteit geven aan effectieve communicatie en samenwerking. Om dit voor elkaar te krijgen vindt 73% van de werknemers dat bedrijven hun personeel thuis van dezelfde technologie moeten voorzien als op kantoor. In feite is 61% het ermee eens dat een van de grote pluspunten van de lockdown is dat het bewijs is geleverd dat werknemers niet in dezelfde ruimte hoeven te zijn om effectief samen te werken.

Werknemers zijn van mening dat voor 2021 de budgettaire prioriteiten voor hun bedrijf moeten liggen bij het investeren in de technologieën die nodig zijn voor werken vanuit huis, en bij het inzetten van technologie om het kantoor vanuit gezondheidsperspectief veiliger te maken.

Werknemers van alle leeftijden vragen ook om bijscholing: 69% denkt dat meer opleiding op het gebied van technologie en digitale vaardigheden van fundamenteel belang zal zijn voor het succes van het bedrijf in 2021.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X