Vakbonden willen thuiswerkersvergoeding

thuiswerken vrouw aan eettafel achter laptop Digitale handelsmissie

Vakbonden FNV en CNV willen een thuiswerkersvergoeding voor iedereen die noodgedwongen vanuit huis moet werken. De vakbonden borduren daarmee voort op het besluit van eerder deze week voor de Rijksambtenaren.

In de nieuwe cao voor Rijksambtenaren is een eenmalige vergoeding vastgesteld voor de thuiswerkperiode vanaf half maart tot eind van het jaar. De regeling geldt voor alle 120.000 ambtenaren.

CNV en FNV

Vakbond CNV stelt tegenover NU.nl dat de omstandigheden per branche en werkgever misschien wel verschilt, maar dat in het algemeen geldt dat iedereen die langdurig thuiswerkt een vergoeding moet krijgen. Ze stelt daarbij dat volgens het Nibud thuiswerken dagelijks twee euro kost. Het CNV gaat dit bedrag dan ook hanteren tijdens de onderhandelingen.

Het FNV stelt daarbij dat er voor veel mensen nu weer een nieuwe situatie is en dat werkgevers dit zo snel mogelijk moeten compenseren. Daarbij vindt de bond het laten vallen van de reiskostenvergoeding en dat geld inzetten voor een thuiswerkvergoeding niet genoeg. De ene werknemer woont nu eenmaal verder weg dan de andere, terwijl de kosten voor het thuiswerken voor iedereen het zelfde zijn.

Het FNV wil dat bij de thuiswerkersvergoeding ook gekeken wordt naar extra kosten als electra, verwarming en bijvoorbeeld extra prints. Daarbij is er per sector maatwerk nodig.

Werkgevers

Veel werkgevers staan er nog iets anders in. Zo adviseert werkgeversorganisatie AWVN de thuiswerkvergoeding nog niet. De vereniging vindt daarbij dat de Arbowet eerst bijgesteld moet worden in verband met de gewijzigde situatie. Aan de hand daarvan kunnen werkgevers dan kijken wat mensen nodig hebben.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X