Slimme rollator dit jaar op de markt

Iemand op straat met een rollator. Slimme rollator

Een betaalbare rollator met sensoren die obstakels detecteren. Dat is het idee achter de slimme rollator die als het even mee zit dit jaar op de markt wil komen. Het idee kwam tot stand door een samenwerking tussen Bartiméus (revalidatie)centrum voor mensen met een visuele beperking en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN).

De sensoren van de rollator zitten in een kastje en zijn op elk model rollator te gebruiken. Via de handvatten geeft een trilsignaal aan of het obstakel zich links, rechts of recht vooruit bevindt. De sensoren op de kun je zo instellen dat er rekening wordt gehouden met de loopsnelheid. De sensoren detecteren ook diepte, zoals een trapgat, en kunnen gebruikers daarvoor dus ook waarschuwen.

Twee Slimme Rollators zijn medio oktober vorig jaar getest door gebruikers. Naar aanleiding van hun reacties volgde een aanpassingsronde. Eind vorig jaar was de eerste definitieve versie klaar. Bartiméus is nog op zoek naar een partij die de module voor de Slimme Rollator in productie wil nemen. Intussen gaat het testen en uitbreiden verder, maar een eerste basisversie moet dit jaar verschijnen.

Wat en waarom?

In Nederland wonen 300.000 mensen die slechtziend of blind zijn. Hier is ook een grotere groep ouderen bij. Als zij met een rollator gaan lopen,  ontstaat er soms een probleem rond de mobiliteit. De gebruiker heeft immers geen hand meer vrij voor een taststok en mist zo dus belangrijke informatie in het verkeer.

Het project Slimme Rollator startte in 2020 door een projectgroep van Bartiméus. Studenten van de HAN deden voorbereidend onderzoek. De slimme rollator ondersteunt het lopen maar vervangt ook de taststok. De projectgroep werkt nog verder aan een sensor die ook kan waarschuwen als er iets op ooghoogte aankomt en aan een oversteekhulp.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...