Soft skills, vaak ondergeschikt en toch zo belangrijk

“Veranderen? Zo hebben we het toch altijd gedaan?”, gaat in de huidige economie niet meer op. Er zijn continu nieuwe ontwikkelingen, nog los van alle gedwongen maatregelen door Corona, waardoor je moet bijsturen. In een hoog tempo hebben veel bedrijven processen en communicatiemiddelen moeten veranderen. Vaak gaat de aandacht uit naar het werken met deze nieuwe middelen, maar medewerkers krijgen niet geleerd hoe je als persoon je eigen competenties kunt verbeteren. Juist nu is openstaan voor feedback en effectief communiceren enorm belangrijk. Competenties die niet alleen nodig zijn om de concurrentiestrijd aan te gaan, of om effectief thuis te kunnen werken. Maar juist om samen alle verandering het hoofd te kunnen bieden.

Aantrekken en behoud van personeel

Trainingen op het gebied van persoonlijke vaardigheden kunnen het verschil maken in de zoektocht naar nieuw talent. Nieuwkomers op de arbeidsmarkt voelen zich aangetrokken tot werkgevers met opleidingsmogelijkheden, zodat ze zichzelf kunnen blijven ontwikkelen. Door te investeren in trainingen en opleidingen, ook op het gebied van persoonlijke competenties, ben je dus een onderscheidende en aantrekkelijke werkgever.

Investeer in de inzetbaarheid van personeel, juist om ze binnen de organisatie te houden. Hoewel soft skills belangrijk zijn voor duurzame inzetbaarheid, werkt slechts een derde van de werknemers aan de ontwikkeling ervan. Het klinkt misschien wat vreemd, zorgen dat je personeel breder inzetbaar wordt. “Leidt dat niet tot personeel dat juist op zoek gaat naar een andere (betere) functie bij een andere werkgever?” Nee, juist door te investeren in ontwikkeling, zorg je er voor dat zij flexibel en wendbaar blijven. Hierdoor zorg je er niet alleen voor dat personeel optimaal kan blijven werken, ze waarderen je ook meer.

Investeren in soft skills geeft medewerkers handvatten om beter naar elkaar te leren luisteren, elkaar te helpen of waardering te leren geven. Skills die voor veel mensen onmisbaar in hun werk zijn en bijdragen aan een prettigere werksfeer en cultuur.

De KennisHub slaat hierin een mooie brug en biedt een breed aanbod aan online leermodules gericht op persoonlijke vaardigheden. Periodiek worden nieuwe soft skills micro-learnings aan de KennisHub toegevoegd binnen één of meerdere van de onderstaande thema’s: commerciële vaardigheden, kritisch denken, communicatieve vaardigheden, marketing, creativiteit, persoonlijke effectiviteit, digitale vaardigheden, slim werken, HR veiligheid, inspirerend leiderschap en vitaliteit. Bijvoorbeeld de micro-learning: ‘Creatief oplossen van problemen’ binnen de thema’s: Slim werken en Creativiteit. Een korte en praktische module die in 10 minuten te volgen is.

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met ons op!

Gerelateerde berichten...