Software bepaalt dosering antibiotica IC-patiënten 

maasstad

Eén derde van de patiënten met een infectie op de intensive care overlijdt. Antibiotica zijn cruciaal om de kans op genezing te vergroten. In de praktijk blijken intensive-carepatiënten vaak de verkeerde dosering antibiotica te krijgen. Het Radboudumc ontwikkelde software-modellen die de juiste dosering bepalen.

Infecties met bacteriën zijn een groot probleem bij intensive-carepatiënten. Maar liefst 30% van deze patiënten overlijdt. Daarom zijn antibiotica van enorm belang op de intensive care. Maar patiënten moeten natuurlijk wel de juiste dosering ontvangen. Een te lage dosering bestrijdt de infectie onvoldoende, terwijl een te hoge dosering gevaarlijke bijwerkingen kan hebben.

Aangepaste doseringen

Het probleem is dat de standaarddoseringen zijn gebaseerd op onderzoek bij gezonde vrijwilligers, of patiënten die niet op de intensive care zijn opgenomen. Intensive-carepatiënten zijn daarmee echter niet te vergelijken. Zo werken de nieren van deze patiënten vaak minder goed of juist te snel. Wellicht hebben intensive-carepatiënten dus aangepaste doseringen nodig om de veiligheid en effectiviteit te waarborgen, was de onderzoeksvraag.

Standaarddosering te laag

Onderzoek van het Radboudumc was gericht op het verbeteren van de dosering van drie veelgebruikte antibiotica op de intensive care. Hieruit bleek dat de standaarddosering van twee van de onderzochte antibiotica vaak te laag was, vooral bij patiënten met te snel werkende nieren. De informatie uit het onderzoek leidde tot het opstellen van modellen. Deze modellen zijn vertaald naar software die geschikt is voor het gebruik in de dagelijkse praktijk.

Gerelateerde berichten...