Softwareontwikkelaars kiezen balans werk en privé boven salaris

overleg

Bij de beslissing over werk wegen bij Nederlandse softwareontwikkelaars factoren als bedrijfscultuur, ontwikkelingsmogelijkheden en balans tussen werk en privé zwaarder mee dan het salarisniveau. Dit blijkt uit de State of the Developers Nation van OfferZen, het online banenplatform voor developers.

Jobhoppen wordt tegelijkertijd niet geschuwd in de zoektocht naar de ideale werkomgeving. Het gemiddelde jaarsalaris van softwareontwikkelaars in Amsterdam bedraagt € 57.407 euro. De stad scoort met een vierde plaats goed ten opzichte van andere Europese steden.

Een hoger salaris is voor de gemiddelde softwareontwikkelaar tegelijk niet zaligmakend. Hoewel het bouwen van goede software voor ontwikkelaars vanzelfsprekend centraal staat, hechten zij zelf vooral waarde aan een menselijke werkomgeving met een sterke nadruk op balans.

Bedrijfscultuur

Achtereenvolgens scoorden: een juiste verdeling tussen werk en privé, onderdeel uitmaken van een goed team, toegang tot carrièremogelijkheden en een goede bedrijfscultuur het hoogst als het gaat om de redenen binnen een bepaalde baan te blijven. Softwareontwikkeling, zo blijkt, is naast het beroep vaak ook een passie. Zeker 44% heeft zichzelf aangeleerd te coderen en 57% codeert buiten de reguliere werktijden om – als hobby.

Dat veel softwareontwikkelaars leergierig zijn is dan ook geen verrassing. Zo wil één op de drie iedere paar jaar, soms zelfs iedere paar maanden, een nieuwe programmeertaal leren. Uitdagende projecten worden dan ook gezien als dé mogelijkheid tot ontwikkeling.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X