Softwaresector groeit verder dankzij digitalisering economie

De softwaresector groeit in Nederland in 2019 met 3,5%. Software blijft dus een duidelijke groeimarkt, gedreven door cloud computing en de digitalisering van de economie.

Nederlandse bedrijven behoren binnen Europa tot de koplopers in het gebruik van de cloud. Dat blijkt uit onderzoek.

Bijna de helft van de bedrijven maakt gebruik van bijvoorbeeld cloud e-mail, opslag in de cloud. Vaak gebruiken ze ook een of meer geavanceerde diensten zoals online boekhoudsoftware.

 

Softwaresector groeit met 3,5% in 2019

Software is in steeds meer delen van een onderneming onmisbaar voor het aanbieden van producten en diensten. Bijvoorbeeld bij inkoop, productie, administratie en online verkoop maar ook voor verbetering en vernieuwing bijvoorbeeld door analyse van data en ter ondersteuning van innovaties.

De software en services sector blijft dan ook een sector die sneller groeit dan de economie. Na een volumegroei van 5% in 2018, volgt in 2019 een toename van 3,5%. Ook in 2020 groeit de sector naar verwachting sneller dan de economie.

Ferdinand Nijboer, ING sectoreconoom: “De softwaresector laat ook dit jaar sterke groeicijfers zien. In het eerste kwartaal nam de omzet met 7% toe. Daarbij moet je bedenken dat het niet kunnen vinden van geschikt personeel nog een rem op de groei zet. Vier op de tien ondernemers signaleert dit als belemmering.”

 

Nederland in kopgroep

Nederlandse bedrijven behoren in Europa tot de koplopers in het gebruik van de cloud. Bijna de helft maakt gebruik van bijvoorbeeld cloud e-mail, opslag. Vaak gebruiken ze ook meer geavanceerde diensten zoals software applicaties voor boekhouden, relatiebeheer (CRM) of een platform voor rekenkracht om software op te draaien. De goede Nederlandse digitale infrastructuur (o.a. verbindingen, datacenters en cloud providers) en hoge digitaliseringsgraad van bedrijfsleven en instellingen zijn hier een belangrijke verklaring voor.

 

Fusies en overnames

De consolidatie in de softwaresector gaat in 2019 verder. Private equity partijen, grote serviceproviders en softwarebedrijven uit binnen- en buitenland nemen regelmatig (kleinere) marktspelers over. Vooral Visma was in 2018 actief op de Nederlandse markt. CBS-cijfers laten een toename van het aantal fusies en overnames zien van 40% in 2018. In het eerste kwartaal van 2019 waren er een kwart meer transacties (150) ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

 

CBS

Vorig jaar berekende het CBS al dat sinds 2001 de bedrijfsuitgaven aan software met 80 procent waren gestegen. Toch is er amper inzicht in het daadwerkelijke softwaregebruik. En er is weinig aandacht voor administratie en risicobeheer. Grote organisaties met meer dan 250 medewerkers lopen daardoor miljoenenrisico’s. Dit blijkt uit onderzoek onder 500 financiële en IT-beslissers.

Software is steeds belangrijker voor organisaties. In toenemende mate is het onderdeel van het verdienmodel en wordt na medewerkers en kennis zelfs als belangrijkste asset beschouwd. Toch wordt er voor software vaak geen volledige administratie bijgehouden. Bij slechts de helft van de organisaties is iemand verantwoordelijk voor naleven van de contractuele afspraken met softwareleveranciers. Voor minder belangrijke assets, zoals hardware en kantoorgebouwen, is dit vaak wél goed geregeld.

 

X