Sollicitatierobot Amazon discrimineert vrouwen: experiment gestaakt

De sollicitatierobot van Amazon, die sinds 2014 in dienst was van het bedrijf, is de laan uitgestuurd. De bot blijkt vrouwen te discrimineren. Dat melden bronnen aan  Reuters.

Het systeem werkte met kunstmatige intelligentie en moest de zoektocht naar medewerkers vergemakkelijken. Zo kon het automatisch cv’s van de vele kandidaten die het bedrijf per vacature krijgt, automatisch doornemen. Vervolgens werd een aantal sterren toegekend. De beste kreeg de meeste sterren.

Saillant detail is dat de geconstateerde discriminatie van vrouwen werd aangeleerd door Amazon zelf en de ongelijkheid in de positie van mannen en vrouwen in de tech-sector.

 

Patroon

Volgens de bronnen van Reuters werkte het systeem op zich goed. Het probleem zat alleen in het feit dat ze de kunstmatige intelligentie lieten werken met patroonherkenning en op basis daarvan de cv’s liet bekijken.

In de afgelopen tien jaar waren voornamelijk mannen aangenomen. In dit patroon ging de sollicitatierobot op de zelfde manier verder. Daarom werden er voornamelijk mannen voorgedragen. Sterker nog: kandidaten met het woord vrouwen in hun cv kregen minpunten.

Wat de makers ook opviel was dat het vooral mis ging bij kandidaten voor technische functies als bijvoorbeeld developer. Het bedrijf heeft wel pogingen gedaan het euvel te verhelpen. Dit mocht echter niet baten.

Ook andere bedrijven overwegen dergelijke robots te gaan gebruiken of gebruiken het al. De resultaten voor Amazon kunnen dus grote gevolgen hebben voor andere grote bedrijven.

Gerelateerde berichten...

X