Spaarne Gasthuis en Streeklab Kennemerland koppelen Epic en Glims

Zorg handen op elkaar publieke toezichthouders revalidatiezorg

Het Spaarne Gasthuis en het Streeklaboratorium Kennemerland realiseerden onlangs een koppeling tussen Epic en het laboratoriumsysteem Glims van het Streeklab. Aanvragen van onderzoeken en inzien van uitslagen gaat vanaf nu daarom volledig digitaal in het EPD.

Het is de eerste koppeling met Epic voor kweekaanvragen en –uitslagen in deze uitgebreide vorm in Nederland. Het biedt mogelijkheden om in de toekomst via beslisregels de zorg beter te ondersteunen. Dit zijn de zogenaamde clinical rules.

 

Papier

Door de koppeling worden kweekuitslagen in Epic als gestructureerde berichten verwerkt. Dit betekent dat alle onderdelen van het bericht zijn gekenmerkt en analyse van data mogelijk is in Epic. “Voor de koppeling verliep het proces minder efficiënt.” Vertelt Bjorn Herpers, arts-microbioloog bij het Streeklab. “De aanvraag van onderzoeken ging (deels) op papier en bevatte vaak algemene vragen, waardoor het nodig was om bijvoorbeeld telefonisch een extra toelichting te geven. Bovendien werden de uitslagen tot een paar maanden geleden in een apart systeem ontvangen. Ze waren wel via het EPD toegankelijk, maar niet gemakkelijk te gebruiken bij het schrijven van patiëntbrieven en het monitoren van antibiotica in relatie tot kweekuitslagen.”

“Nu hebben wij het aanmeldproces zo ingericht dat het Streeklab de aanvraag direct kan uitvoeren als het monster in het lab komt.” Vult Theo Blöte, senior functioneel applicatie coördinator Epic bij het Spaarne Gasthuis, aan. “Wij genereren een label met een unieke code die het Streeklab leest en meteen in behandeling neemt. Er is geen handmatige invoer nodig en aanvragen hoeven niet eerst in het systeem opgezocht te worden. Dit scheelt veel tijd en administratieve last.”

 

Regie

In de nabije toekomst ondersteunt de koppeling de zorg met behulp van beslisregels, zgn. clinical rules. Aan de hand van kweekuitslagen wordt gecontroleerd of voorgeschreven antibiotica de juiste zijn of dat er sprake is van een resistentie.

De regie op de ontwikkeling van deze clinical rules is in handen van de antibioticacommissie van het Spaarne Gasthuis en is onderdeel van de intensieve samenwerking tussen arts-microbiologen, infectiologen, ziekenhuisapothekers en het Epic team van het Spaarne Gasthuis.

Gerelateerde berichten...