Spanje bouwt eigen chipindustrie op

chipindustrie

De Spaanse regering heeft een plan van 12 miljard euro aangenomen dat bedoeld is om de halfgeleider- en chipindustrie te ontwikkelen en van Spanje een ‘referentie’ te maken in deze strategische sector, die wereldwijd kampt met tekorten. Dit meldt DataNews.

Het plan wordt gefinancierd met fondsen uit het Europese relanceplan post-covid-19. Volgens de Spaanse minister van Economie Nadia Calviño gaat het om het ‘meest ambitieuze plan’ in het kader van de Europese relancestrategie.

Wereldwijd tekort aan chips

Halfgeleiders worden vandaag voornamelijk gefabriceerd in Azië. Ze zijn noodzakelijk voor de productie van onder meer wagens, smartphones of medische uitrusting. Vorig jaar was de markt wereldwijd goed voor 600 miljard euro. Maar door een grote vraag en storingen in de toeleveringsketen zijn er wereldwijd al een hele tijd grote chiptekorten. Volgens de fabrikanten zouden die tekorten ook in 2023 en zelfs 2024 nog aanhouden.

Europese Commissie wil chipindustrie

De Europese Commissie onderkende de problemen al eerder. En onthulde de European Chips Act. Het voorstel moet de chipproductie van Europa voor 2030 verdubbelen. Ook Amerika ontwikkelde al beleid om minder afhankelijk te zijn van buitenlandse aanbieders. De Europese Commissie wil 43 miljard euro investeren om de Europese productie op te schalen. 11 miljard euro wordt door de Europese Unie zelf beschikbaar gesteld. De rest moet komen van de individuele lidstaten en het bedrijfsleven.

Daarbij wordt niet alleen gekeken naar Europese ondernemingen. Ook buitenlandse bedrijven meoten verleid worden in Europa een fabriek voor chips neer te zetten. Daar is overigens al sprake van: Intel onderzoekt de locatie voor een productiefaciliteit in Europa.

Intel naar Europa

De Amerikaanse chipmaker is van plan om de productie uit te breiden met nieuwe fabrieken in Frankrijk, Italië en Duitsland. Dat zeggen bronnen tegenover de persbureaus Bloomberg en Reuters. In Frankrijk zou een onderzoekscentrum komen, terwijl Intel in Italië chips wil testen. De belangrijkste productiefaciliteit zou in Duitsland worden gebouwd. 

Gerelateerde berichten...

X