Intel investeert 80 miljard euro in Europese fabrieken

chipindustrie

Chipmaker Intel is van plan om de productie uit te breiden met nieuwe fabrieken in Frankrijk, Italië en Duitsland. Dat zeggen bronnen tegenover de persbureaus Bloomberg en Reuters. In Frankrijk zou een onderzoekscentrum komen, terwijl in Italië chips geassembleerd en getest zouden worden. De belangrijkste productiefaciliteit zou in Duitsland worden gebouwd. Reuters voegt eraan toe, dat onderhandelingen over een fasciliteit in Italië ‘intenser’ worden. Begin volgend jaar zou een aankondiging over de plannen van de chipfabrikant op de agenda staan.

Geen commentaar

Naar verluidt wil Intel de komende tien jaar tachtig miljard euro investeren in chipfabrieken in Europa. Het gaat om meerdere locaties. Italië, Duitsland en Frankrijk werden al langere tijd als grootste kanshebbers genoemd. Maar ook Polen, Nederland en België zouden op de longlist staan. Formeel geeft Intel geen commentaar op de gesprekken. Het zegt dat het constructieve gesprekken voert met overheden in meerdere EU-landen.

Dominante positie

Intel kondigde eerder dit jaar al aan dat het stevig wil investeren in chipfabrieken en dat een groot deel van die investering voor Europa is weggelegd. Onder leiding van zijn nieuwe ceo Pat Gelsinger probeert het Amerikaanse bedrijf met forse investeringen zijn dominante positie weer terug te winnen. Naast nieuwe productiecapaciteit in Europa, wil het concern ook meer gaan produceren in de Verenigde Staten.

Europees belang

Ook Europa heeft er strategisch belang bij om meer chipproductie in het eigen continent te hebben. Het continent heeft wel fabrieken, zoals het Nederlandse NXP, maar die produceren geen chips met veel rekenkracht. Op het vlak van technologisch krachtige chips met veel rekenkracht speelt het continent nauwelijks een rol. Met subsidie probeert de Europese Unie bedrijven als Intel naar Europa te lokken.

Gerelateerde berichten...

X