Topman Intel Pat Gelsinger: chiptekort duurt nog jaren

chip tussen vingers chipfabrikant

Het wereldwijde tekort aan computerchips gaat nog jaren duren. Dat stelt Inteltopman Pat Gelsinger in een interview met CBS News.

Die tijd is volgens Gelsinger nodig om te kunnen voldoen aan de wereldwijd sterk stijgende vraag naar chips. Intel zelf verbouwt een aantal fabrieken. Deze investering van zeker twintig miljard moet vooral zorgen voor meer chips voor de auto-industrie.  Die fabrieken zijn nog niet klaar. “Het kan nog een paar maanden duren voordat de druk op het aanbod zelfs maar begint te verminderen”, verwacht Gelsinger.

Riskant

De Intel-topman noemt het riskant dat zoveel chipproductie tegenwoordig in Azië plaatsvindt. Dat is een van de redenen om meer te investeren in chipfabrieken in eigen land. “Het is nogal riskant te noemen om de fabricage van chip in handen te leggen van een regio in de wereld,” stelt hij in het interview.

Vanwege de coronacrisis piekte de vraag naar chips flink, terwijl het daarvoor al flink hoog was. Al begin vorig jaar moesten klanten minstens zes maanden van tevoren orders plaatsen. Dit in plaats van de drie maanden die in deze industrie gebruikelijk is.

Het tekort is het ergst voelbaar bij autofabrikanten, maar intussen spelen de leveringsproblemen overal. Dat brengt veel grote bedrijven ertoe de productie zelf te gaan starten of te verhogen. In april kondigde Amazon al aan het zelfde te willen doen. De coronacrisis verergert het probleem. Als gevolg daarvan zal het chiptekort in elk geval dit jaar nog aanhouden, is de verwachting.

Volgens Pat Gelsinger is de vroegere dominantie van de VS in de productie van chips geslonken van 37% begin deze eeuw, naar 12% nu. Door de productie van Intel op te voeren hoopt het bedrijf daar iets aan te doen.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...