TU Delft en Fujitsu realiseren nieuwe Nederlandse supercomputer

Wetenschappers in bijvoorbeeld de fysica, de biologie en bij mobiliteitsvraagstukken hebben steeds meer behoefte aan rekenkracht voor het oplossen en doorrekenen van complexe problemen. Om dergelijk onderzoek ruim baan te geven zal Fujitsu voor de TU Delft het Delft High-Performance Computing Centre (DHPC) realiseren. Deze supercomputer zal sterk gaan bijdragen aan de excellentie van onderwijs, wetenschap en innovatie aan de TU Delft in uiteenlopende vakgebieden, zoals materiaalkunde, vloeistofdynamica, kwantummechanica, design-optimalisatie, big-data mining en kunstmatige intelligentie (AI). De TU Delft is de eerste universiteit in Nederland die een dergelijk groot rekencluster aanschaft en gaat gebruiken.

Snel

Een supercomputer is een computer die bij de 500 snelste computers ter wereld behoort. De TU Delft maakt de exacte specificaties van de nieuwe supercomputer niet bekend, alleen dat de supercomputer een snelheid van 2 petaflops (een miljoen maal een miljard berekeningen per seconde) kan behalen. Daarmee komt hij op plaats 250 van de 500 snelste supercomputers. De TU Delft koos voor een samenwerking met Fujitsu vanwege de ervaring van Fujitsu op dit gebied. Zo is de snelste supercomputer ter wereld, Fugaku, ontwikkeld in samenwerking met Fujitsu. Frank Fijneman, HPC sales specialist bij Fujitsu Nederland: “Fujitsu is al jaren leidend als ontwikkelaar van supercomputers en in het veld van technical computing. We zijn er trots op om deze rol als innovator nu ook in Nederland te mogen vervullen, om zo wetenschappers van wereldniveau te ondersteunen bij onderzoek.”

Flexibel

Bijzonder aan het Delft High-Performance Computing Centre is de flexibiliteit: er zijn weinig beperkingen wat betreft hardware en software, waardoor de faciliteit snel aangepast kan worden aan de wensen vanuit onderzoek en onderwijs. Het is daarmee een waardevolle aanvulling op de nationale faciliteit SURFsara, waar zeer grote en complexe berekeningen kunnen worden uitgevoerd, en op cloud-based diensten die als ‘backup-faciliteit’ beschikbaar zijn. Kees Vuik, professor in Numerical Analysis aan de TU Delft en wetenschappelijk directeur van het DHPC: ‘’Met de komst van het Delft High-Performance Computing Centre sluit de TU Delft aan bij de top. De maatschappelijke vraagstukken waar wij als wetenschappers een positieve impact op willen hebben, worden steeds complexer. Door de toevoeging van de DHPC aan onze totale ICT-infrastructuur hebben we belangrijke tools in handen om onze bijdrage te leveren. Daarnaast versterkt het onze mogelijkheden als opleider: met ons trainingsprogramma rondom een doeltreffend en efficiënt gebruik van rekenfaciliteiten en dataverwerking leiden wij de ingenieur van de toekomst op.’’

Gerelateerde berichten...