Amazon gaat zelf chips produceren

asmi Q-day quantumdeeltjes

Webgigant Amazon zou zelf de productie van chips voor de apparatuur in de eigen datacenters ter hand willen nemen. Dit zou de firma verlossen van de afhankelijkheid van Aziatische producten en de eigen digitale infrastructuur verbeteren.

Overname Annapurna Labs

Als de berichten van verschillende internationale bronnen kloppen, dan zou het belang van een eerdere acquisitie nu duidelijk worden. Al in 2015 nam Amazon de Israëlische chipfabrikant Annapurna Labs over voor een bedrag van 350 miljoen dollar.

Amazon zou over zelfontwikkelde en -geproduceerde chips willen beschikken, om zijn services op basis van kunstmatige intelligentie uit te breiden. Ook zou het de eigen AWS-infrastructuur moeten verbeteren. En de prestaties van de servers in de datacenters van de eigen cloud divisie moeten versterken.

Leveringsproblemen

Juist nu kampen veel partijen, van IT-leveranciers tot autofabrikanten, met een tekort aan chips. Leveringsproblemen spelen de veelal Aziatische producenten parten. Een eigen chipdivisie zou Amazons afhankelijkheid van partners verminderen. Op dit moment is Broadcom de belangrijkste leverancier van chips voor Amazons netwerk switches.

De problemen bij deze chipfabrikant lijken overigens los te staan van de Covid-pandemie. Al begin vorig jaar immers moesten klanten minstens zes maanden van tevoren orders plaatsen. Dit, in plaats van de drie maanden die in deze industrie gebruikelijk is. Dit lijkt erop te duiden dat van een overhaaste beslissing door de directie van Amazon geen sprake is.

Eerder samenwerkingen Amazon

De overname van Annapurna Labs door Amazon resulteerde eerder al in een gezamenlijke propositie. De Israëli’s leveren de Graviton-processors die door Amazon ingezet worden bij zijn AWS-diensten. In dat geval vervangt de ‘eigen’ chip een product van Intel. Ook speelt Annapurna Labs een rol bij de ontwikkeling van een chip bedoeld voor gebruik in combinatie met machine learning, de Trainium-chip.

In een eerder stadium zocht Amazon samenwerking met een Taiwanese chipbouwer, MediaTek, om de prestaties van de slimme luidsprekers van de Echo-serie te verbeteren.

Gerelateerde berichten...