St. Antonius eerste met hartlongmachine net EPD-koppeling en enkel scherm

robot

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft als eerste in Nederland een ‘slimme’ hartlongmachine in gebruik genomen. De machine heeft een koppeling met het EPD van de patiënt en gebruikt data-analyse om de prestaties te verbeteren.

In totaal heeft het St. Antonius negen van de dergelijke machines aangeschaft die inmiddels allemaal operationeel zijn. Vanaf nu wordt iedere hartoperatie in het St. Antonius ondersteund met de beste apparatuur die er op dit moment bestaat. De machines zijn na een testperiode van twee jaar nu officieel in gebruik.

 

Herstel

Een hart-longmachine neemt de bloedsomloop en longfunctie van de patiënt over tijdens een (open)hartoperatie. Deze nieuwste machine bevordert het herstel van patiënten na de operatie en is gebruiksvriendelijker.

De nieuwe machine past volgens het ziekenhuis bij de chirurgische technieken van deze tijd. Hierbij worden via steeds kleinere openingen geopereerd. Dit vereist apparatuur met meerdere gekoppelde pompen, meerdere drukmeetunits en uitgebreide veiligheidssystemen.

De nieuwe hartlongmachines kunnen zorgen dat deze operaties nauwkeuriger en gerichter worden. De longmachine is gekoppeld aan het elektronisch patiëntendossier, het EPD. Hierdoor zijn alle medische gegevens tijdens de operatie beschikbaar en worden ze ook een deel van het medisch dossier.

Verder verzamelen en analyseren de machines deze data. Zo ontstaat meer inzicht in wat goed gaat en wat nog beter kan tijdens een operatie.

 

Gerelateerde berichten...

X