Stichting Brein zet 349 sites op zwart

brein zero rating muziek streaming

Stichting Brein, dat de auteursrechten bewaakt, liet vorig jaar 349 illegale websites offline halen. Dat blijkt uit het jaarverslag voor het jaar 2021. Het gaat onder meer om plekken waar mensen terechtkonden voor illegale downloads en streams. Ook werden onder meer 39 illegale streamingsites en 21 Facebook-groepen met illegaal aanbod offline gehaald.

54 Schikkingen

De stichting voltooide vorig jaar 368 onderzoeken naar de illegale verspreiding van content en heeft nog 43 andere onderzoeken lopen. Als gevolg van deze onderzoeken zijn dus websites en diensten offline gehaald. De auteursrechtenorganisatie trof verder 54 schikkingen met mensen die illegaal onder meer muziek, films, series en games verspreidden.

Filmen in de bioscoop

Volgens de stichting blijft BitTorrent het populairste protocol voor illegaal gebruik. Maar ook illegale televisieabonnementen, waarmee series en films bekeken kunnen worden, trof de organisatie veel aan. Opvallende is dat Brein ook onderzoek deed naar zes mensen die stiekem in Nederlandse bioscopen filmden, zodat die films illegaal online verspreid konden worden. Brein doet daarvan aangifte bij de FIOD.

Grote uploaders gestopt

Verder stelt Brein in het jaarverslag dat er vorig jaar 650.169 illegale zoekresultaten verwijderd zijn. Ook zouden het afgelopen jaar 38 grote uploaders van auteursrechtelijke werken zijn gestopt. De stichting claimt daarnaast dat het 920 ‘frequente en langdurige uploaders heeft geïdentificeerd’.

Medewerking providers

De stichting identificeert torrentgebruikers door IP-adressen te verzamelen en vervolgens providers te verzoeken een waarschuwing door te sturen. Daarmee is de stichting afhankelijk van de medewerking van providers. Enkele providers weigeren waarschuwingen door te sturen. Brein heeft daarover rechtszaken lopen, waarmee de stichting medewerking wil afdwingen.

Uitspraak rechter

Dit leidde eerder dit jaar tot een uitspraak door de rechter. Die bepaalde dat Ziggo niet mee hoeft te werken aan het verzoek van Brein om een waarschuwingsbrief door te sturen aan een klant. .

Gerelateerde berichten...