Streaming video 25 jaar: de eerste livestream kwam uit Nederland

Streaming video is deze maand 25 jaar oud. De allereerste live video-uitzending op internet ter wereld, kwam vanuit Nederland. Daarover gaat een korte documentaire van de filmmakers Alex Pitstra en Koen de Koning.

De film wordt uiteraard via internet gestreamd. Ready Set, Rock ‘n Roll is vanaf 2 november 2019 gratis te zien op 25yearsstreaming.com.

Op 4 november 1994 werd een rockconcert live uitgezonden vanuit poppodium Simplon in Groningen. De beeldkwaliteit was matig en er waren maar vier kijkers. Maar het was wel de eerste live video-uitzending op Internet ter wereld.

 

‘Ready Set, Rock ‘n Roll’: 1994

De korte film ‘Ready Set Rock ‘n Roll’ geeft een inkijkje in de rockmuziek en creatieve scene van Groningen in 1994. Nirvana en Pearl Jam waren populair. Windows 95 bestond nog niet.

Internet stond echt nog in de kinderschoenen. Films? Pulp Fiction, Forrest Gump en Natural Born Killers. Het was de tijd van Kabinet Kok I, Mitterrand, Mandela en Wet Wet Wet.

En daar was een stel jochies zonder budget, maar met een wild plan, een computer en een modem. Rudo de Jong, Gerad Harens en Stef van der Ziel deden iets dat was voorbehouden aan grote satellietmaatschappijen en omroepen met grote budgetten: een wereldwijd te bekijken live uitzending.

 

Waarom Groningen?

Meer dan een derde van de inwoners van Groningen is student. In de jaren ’90 speelden veel studenten in bandjes, in de vele kroegjes en podia zonder sluitingstijden. Tot diep in de nacht klonk overal muziek.

De muziekscene van Groningen trok weer andere creatieve geesten aan. Ze deden aan fotografie, videomontage en ontwerpen. Er ontstond een Do It Yourself mentaliteit, om als gemeenschap nieuwe creatieve middelen te ontwikkelen. Ze pionierden met beperkte middelen met ­­computers en Internet. En zo ontstond het idee om alles aan elkaar te knopen. Dus muziek, video, publiciteit en internet.

 

Van uitzending naar internetbedrijf

De kwaliteit van die allereerste videuitzending was misschien niet zo goed. Maar er werd wel een zaadje geplant. Uit die allereerste live uitzending kwam een van de eerste Groninger succesvolle internetbedrijven voort.

Streamingbedrijf Jet-Stream bedient vanuit Groningen Europese omroepen, uitgeverijen, sportclubs en merken met zakelijke streaming-diensten. Het bedrijf stond tweemaal in de Deloitte Fast50, de graadmeter voor snelst groeiende technologiebedrijven van Nederland.

Tegenwoordig is Groningen nog steeds die jonge stad, met nog veel meer internationale studenten, en een ontzettend goed draaiende digitale industrie. Groningen presteert landelijk en Europees gezien veel beter met snelgroeiende internetbedrijven. Denk aan Voys, Frank, Payt, Appwiki, Parkos, Nova, Belsimpel, Dataprovider, Simplicate en vele anderen. De pionierende en ondernemende geest zit er nog goed in, in Groningen.

 

Rock City?

Stiekem is het wel jammer dat die rockcultuur op de achtergrond is verdwenen in een stad die zich ooit Rock City noemde. Welke band was het eigenlijk, die live werd uitgezonden, op die vrijdagavond van 4 november in 1994? Men weet het niet meer. Ze waren te veel gefocust op het maken van die uitzending.

De film Ready Set, Rock ‘n Roll is vanaf 2 november 2019 gratis te bekijken op 25yearsstreaming.com. De film gaat op 1 november 20:00 in première op de plek waar het allemaal begon: Simplon, Boterdiep 69 in Groningen.

Wilt u daarbij zijn? Er is een beperkt aantal gratis toegangskaarten beschikbaar. Via premiere@25yearsstreaming.com kunt u deze kaarten aanvragen. Vol is vol!

 

Social influencing

Social influencing is uitgegroeid van een enigszins lachwekkend digitaal fenomeen naar een gigantische industrie waarin veel geld verdiend wordt. Zo berekende de Economist dat influencers met zo’n 100.000 volgers al gauw een paar duizend dollar opstrijken voor één social media posting.

Gerelateerde berichten...

X