Studenten TU/Delft willen wereldtitel Cybathlon

exoskelet hand

Wedstrijden van studententeams zijn er in alle soorten en maten. Auto’s die op zonne-energie rijden, voetballende robotten, concepten voor de hyperloop. Minder bekend is de Cybathlon, een wedstrijd voor mensen met een lichamelijke beperking die hulp krijgen van geavanceerde technologie.

Een van die competities wordt gehouden met exoskeletten. TU/Delft wil net als het Nuon Solar Team, het Formula Student Team en het hyperloopteam de wereldtitel in de wacht slepen. Wat is daarvoor nodig?

 

ICT/Zorg spreekt met teamlid Marise de Baar

Haar ogen glimmen als ze vertelt over de missie van Project March: “Wij willen dwarslaesiepatiënten hun mobiliteit teruggeven. Onze wereld is namelijk niet gebouwd voor mensen in een rolstoel.

Er zijn zoveel obstakels waardoor je met een rolstoel niet alleen op pad kunt. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat je in een rolstoel nooit op ooghoogte bent met mensen die staan. Bovendien is het fysiek heel slecht om altijd te zitten. Dwarslaesiepatiënten krijgen vrijwel altijd ook andere klachten. De mogelijkheid weer te lopen, lost al deze problemen op.”

 

Traag

Er is momenteel één commerciële leverancier van een exoskelet: ReWalk. Omdat de innovatie in deze markt traag verloopt, vanwege gebrek aan concurrentie, is de Cybathlon bedacht. Eerdere studentenwedstrijden bewijzen dat studententeams veel betere resultaten halen dan teams van commerciële bedrijven.

De Solar Race in Australië voor zonneauto’s begon ooit als competitie voor bedrijven. TU/Delft was in 1998 het eerste studententeam dat meedeed en won meteen. Bij de RoboCup Voetbal zijn de teams verplicht om na afloop al hun kennis te publiceren, die vervolgens door commerciële ontwikkelaars van zorgrobots gretig wordt gebruikt.

De Baar hoopt dat Project March een soortgelijke versnelling van kennis teweegbrengt. Meedoen aan een wedstrijd dwingt dat ook af, zegt ze. “De wedstrijd bestaat uit allerlei taken: opstaan uit een diepe stoel, een slalom lopen, een trap op en af, een helling op en af, een zware deur openen, over een ongelijke ondergrond lopen. Degene die het parcours het snelste aflegt, wint.”

Lees het hele verhaal online of in ICT/Zorg van september.

Gerelateerde berichten...