Succesvol registratie aan de bron-programma Radboudumc EvaMeG

Radboud UMC longfunctietest

Radboudumc startte twee jaar geleden een groot Registratie-aan de-Bron-programma onder de naam EvaMeG. Dat staat voor Eenmalig vastleggen voor meervoudig gebruik. De hoofdhalsketen boekte al snel aansprekende resultaten. Meerdere zorgpaden volgden. Wat zijn de succesfactoren?

Het programma is een initiatief van Nictiz in samenwerking met de acht UMC’s. Inmiddels doen ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), beroepsvereniging voor verzorgenden en verpleegkundigen (V&VN) en de Federatie Medisch Specialisten (FMS) mee.

Het idee waarmee Nictiz startte was om alle zorginformatie eenduidig en eenmalig registreren. Die informatie kun je daarna voor meerdere doeleinden gebruiken. Daarvoor moet je dan wel de administratieve processen opnieuw ontwerpen. Applicaties moeten worden gekoppeld en soms aangepast.

Van data naar proces

Het Radboudumc heeft dit inmiddels voor meerdere zorgketens gedaan. Het ziekenhuis begon twee jaar geleden met de hoofdhalsketen, die als doelstelling had om de DICA kwaliteitsregistraties rechtstreeks vanuit het EPD te doen.

Liesbeth Langenhuysen werkt bij de afdeling Informatiemanagement als programmamanager EvaMeG. Zij vertelt: “Onze KNO-artsen zijn erg vaardig met het EPD en geven zelfs trainingen aan andere artsen over hoe zij meer uit het EPD kunnen halen. Ze hadden zelf al veel optimalisaties in hun werkproces doorgevoerd. Daarom waren zij erg enthousiast over het idee om data eenmalig vast te leggen en meervoudig te gebruiken. Er was dus al een vruchtbare bodem voor dit programma.”

Radboudumc start alleen een project als alle betrokken functiegroepen minimaal één vertegenwoordiger afvaardigen in de werkgroep.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Zorg van maart.

Gerelateerde berichten...

X