Tech tegen corona: Nederlandse techbedrijven helpen overheid

corona met gasmasker

Tech tegen Corona is een nieuw Initiatief van een aantal Nederlandse techbedrijven dat kosteloos steun biedt in strijd tegen het coronavirus. Het samenwerkingsverband draait net een dag en heeft al zeker tien bedrijven en steun van de overheid.

Woensdag vond een online ontmoeting plaats tussen techbedrijven en ambtenaren. Daarbij waren ook Kamerleden aanwezig. De eerste initiatieven zijn al gestart.

De bedoeling is dat overheden, hulpverleners, zorgverleners en ziekenhuizen kosteloos gebruik kunnen maken van de kennis, kunde en algoritmes van deze bedrijven. Zo deed Cybersprint samen met onderzoeksjournalist Huib Modderkolk onderzoek naar nep-RIVM websites. Ook werden  ‘covid-19’ malware-aanvallen tegen ziekenhuizen onderzocht. Beide partijen boden de ziekenhuizen ook meteen aan om te helpen met bescherming daartegen.

 

Thuiswerkers

Compumatica gaat de internetverbindingen van thuiswerkers met cruciale beroepen verbeteren. Zij gaan ook Tymlez helpen met de opzet van blockchain-websites waarop vraag en aanbod van hulpgoederen bijeen komen.

Traxion kan helpen met het razendsnel toevoegen van grote en wisselende hoeveelheden vrijwilligers aan online systemen. En verder denken KPN en Microsoft mee over de aansluiting van nieuwe technieken bij bestaande systemen.

De Koninklijke Landmacht is in defensieverband al volop bezig met de crisis steunverlening in de vorm van planners, medische hulpverleners en specialistische apparatuur (waaronder beademingsapparatuur). De planners worden zowel op landelijk als regionaal niveau ingezet.

Achter de schermen is er nog meer capaciteit in allerlei vormen aanwezig om ingezet te worden op aanwijzingen van bestuurlijke en medische autoriteiten, aldus Kolonel van Dalen. Defensie vervult daarbij een belangrijke ondersteunende rol in de strijd tegen Corona en werkt hierbij en ook op andere terreinen veel samen met het bedrijfsleven.

 

Kamerleden

Het ‘Tech tegen Corona’ Initiatief is een initiatief van Public Matters, een public affairs en lobbyadviesbureau. In navolging van een soortgelijk idee in het Verenigd Koninkrijk is het doel dat er zo veel mogelijk concrete en haalbare afspraken komen tussen overheden en techbedrijven.

Jan Middendorp (Tweede Kamerlid, VVD) ” Om elkaar veilig te houden blijven we thuis. Technologie kan daarbij helpen. Het is in deze uitzonderlijke tijd daarom belangrijker dan ooit dat overheden en techbedrijven samenwerken. ”

Chris van Dam (Tweede Kamerlid, CDA) “Fantastisch dat deze bedrijven bereid zijn om de overheid om bij te staan. Juist nu zijn deze slimme tech koppen hard nodig.”

Gerelateerde berichten...

X