Thuiswerkverkeer breekt records begin 2021

thuiswerkplek

In de eerste werkweken van 2021 sneuvelden alle records in thuiswerkverkeer naar populaire platforms als Teams en Zoom. Dinsdag 12 januari was volgens internetprovider KPN de drukste thuiswerkdag ooit. Dat maakt het bedrijf deze week bekend.

Daarnaast was zondag 27 december 2020 een all time high op het vaste netwerk van de provider. Er werd toen massaal tv gekeken en gestreamd.

De tweede lockdown, waarbij scholen weer dicht gingen, tekent zich duidelijk af in het aantal extra terabytes dat sindsdien door het netwerk van KPN gaat. Sinds half december is dat fors toegenomen. Niet alleen het specifieke thuiswerkverkeer naar platforms als Zoom en MS Teams blijft hard groeien ook het TV- en streamingverkeer noteert nieuwe pieken omdat mensen meer binnen zijn.

Drukker dan ooit

Sinds 4 januari is Nederland weer volop vanuit huis aan het werk en is het drukker dan ooit tevoren met dataverkeer naar de populaire platforms zoals MS Teams, Google Meet en Zoom. In de eerste twee weken van 2021 sneuvelden alle thuiswerk-dataverkeer records. Net als normaal gesproken op de snelwegen de dinsdag en donderdag de drukste dagen zijn zie je dit ook op de digitale snelwegen. Met één groot verschil; het online verkeer zorgt gelukkig niet voor files.

De kerstperiode was een relatief rustige periode. Er was toen nauwelijks thuiswerkverkeer. Met name de tweede week van de kerstvakantie werd dat goed zichtbaar. Tegelijkertijd zorgt meer vrije tijd voor meer TV- en streamingverkeer.

Wanneer je specifiek kijkt naar het streamingverkeer op het netwerk valt op dat het beduidend rustiger is op kerstavond en eerste kerstdag. In de avond van tweede kerstdag is het weer net zo druk als normaal. 27 december was de drukste dag ooit voor de provider. Dit werd met name veroorzaakt door recordhoeveelheden TV- en streamingverkeer.

Alleen op 21 maart 2020 (tijdens de eerste lockdown) was het aandeel streamingverkeer een fractie hoger. De totale hoeveelheid dataverkeer werd toen weer minder.

Jaarwisseling

Ook tijdens de jaarwisseling werden records verbroken; dit keer op het mobiele netwerk. Opvallend daarbij is dat er dit jaar geen terugval in het mobiele verkeer was te zien. In een normaal jaar (met vuurwerk en zonder de beperkingen van een lockdown) is kort voor 0.00 uur een korte terugval zichtbaar in het mobiele dataverkeer. Vermoedelijk veroorzaakt omdat Nederlanders kort voor middernacht naar buiten gaan om het vuurwerk klaar te zetten en elkaar daarna massaal een gelukkig nieuwjaar te wensen.

Dit jaar was dat anders. Aangezien de groepsgrootte beperkt was werden er veel meer digitale nieuwjaarsgroeten verstuurd. Mede daarom werden tijdens de jaarwisseling ’20-’21 alle records op het mobiele netwerk verbroken. Tussen 22.00 uur en 04.00 uur werd maar liefst 248 terabyte aan data verbruikt, 52 terabyte meer dan het jaar ervoor. We zijn dus zonder dipje het nieuwe jaar in gegaan.

Op oudejaarsavond werd er veel lineaire tv gekeken en zijn duidelijk pieken zichtbaar rond de oudejaarsconference van Guido Weijers (22.10) en Youp van ’t Hek. (22.30). Kort voor middernacht stemt Nederland massaal af op het aftelmoment op tv, om vervolgens de tv uit te zetten en aan de champagne te gaan.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X