TNO’ s TrustTester: harde garanties maar lastige implementatie

Na de afgebroken samenwerkingen met KPN en Post NL praat TNO nu met een bank over TrustTester: technologie om online informatie van derden te valideren, met name persoonsgegevens. Deze vinding moet een einde maken aan ongebreidelde complexe, dure en privacygevoelige data-uitwisseling.

Momenteel gaan gevoelige data in duizelingwekkende hoeveelheden over internet, met navenante toename van risico’s op privacyschending. Wat nu als de ontvangende partij, een bank, webwinkel of -dienst, de persoonsgegevens van de burger bewust krijgt aangeleverd, voorzien van het bewijs dat deze gegevens correct zijn? TNO bouwde dit stelsel en noemt het TrustTester (TT). Het levert het bewijs aan de ontvanger dat de verstrekte informatie van een relatie of klant correct en actueel is. Informatie wordt vergeleken met informatie uit betrouwbare bronnen. De werking van het systeem is ingewikkeld. Begrijpelijk is de noodzakelijke tussenkomst van twee als betrouwbaar gecertificeerde tussenpartijen die zorgen voor anonimisering. De validatie vindt plaats door een nieuwe encryptiemethode, die garandeert dat geen enkele partij inhoudelijk iets kan leren.

De privacygarantie van TrustTester is hard. De samenwerking met commerciële partijen verloopt echter problematisch. Waarom dat zo is?

Lees dan het hele verhaal van Peter Olsthoorn online of in ICT/Magazine van juni/juli.

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...