Topicus neemt Steunwijzer over

Foto ondertekening links Wouter de Jong (Topicus) en Tom Spitters (Steunwijzer)

IT-bedrijf Topicus is sinds begin deze maand eigenaar van SaaS-platform Steunwijzer. Steunwijzer helpt gemeenten en zorgregio’s bij overzicht krijgen op het zorgaanbod in hun regio. Topicus biedt ondersteuning bij het organiseren van regionale zorg.

De overname slaat een brug tussen de zorgsector en het sociaal domein doordat het zorgaanbod in een regio inzichtelijker wordt. Doorverwijzingen tussen zorg- en hulpverleners wordt zo een stuk eenvoudiger. De inrichting van de zorg gebeurt door gemeenten. Dit kan lastig zijn voor verwijzers en burgers, omdat er geen duidelijk overzicht is van passend zorgaanbod.

Vraag en aanbod

Om het totaalaanbod van zorg- en hulpverleners in de regio inzichtelijk te maken, heeft Steunwijzer een Sociale Kaart. Dis is een online vergelijkingsplatform waarmee beleidsmedewerkers in het sociaal domein kosten, wachtlijsten, reviews en expertises van het zorgaanbod kunnen vergelijken en wijkteams en burgers hun ervaring kunnen delen. Zo kan de best passende zorg, op basis van prijs-kwaliteit worden ingekocht. Verwijzers kunnen snel de hulpvraag van een burger matchen met het beschikbare zorgaanbod en deze keuze overdragen aan wijkteams en burgers. Inmiddels maken al ruim dertig gemeentes gebruik van de Sociale Kaart.

Topicus zorgt met haar platformen voor betere regionale samenwerking tussen zorgverleners. Deze kunnen dankzij slimme IT-oplossingen gemakkelijker met elkaar afstemmen, verantwoord gegevens delen, doeltreffender plannen en burgers betrekken bij hun gezondheid.

Tom Spitters, directeur Steunwijzer: “Momenteel is het vergelijkingsplatform nog vooral gericht op Jeugdzorg en WMO, maar dankzij de overname door Topicus kunnen we het platform nog verder verbreden met eerste- en tweedelijnszorgaanbieders, zoals bijvoorbeeld fysiotherapeuten, ziekenhuizen en huisartsen. Zo wordt niet alleen het overzicht voor de burger completer, maar zorgen we er ook voor dat het verwijzingsproces tussen zorgverleners soepeler verloopt.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...