Twitter verwijdert 90 Nederlandse QAnon-accounts

Hoodies zonder gezicht

Twitter heeft 90 Nederlandse QAnon-accounts verwijderd. De accounts verspreidden samenzweringstheorieën, misinformatie en complottheorieën over de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Dat maakte onderzoeksprogramma Pointer bekend.

De verwijderde QAnon-accounts maken deel uit van 476 trollen die Pointer vorige week identificeerde. Dat heeft Twitter aan Pointer bevestigd. Het social mediabedrijf voert sinds kort een streng beleid ten aanzien van deze complotdenkers. De Laatste maanden zijn vaker accounts geblokkeerd of verwijderd.

Zeker

Mogelijk heeft Twitter nog meer QAnon-accounts verwijderd. Van deze 90 Nederlandse accounts is het het zeker, omdat ze uit het dashboard van een van de opsporingsaccounts van het programma zijn verdwenen. Van elk account was eerst een screenshot gemaakt.

Het grootste verwijderde account @DutchQPatriot had 5.609 volgers in totaal. Het is niet helemaal duidelijk hoeveel overlap er tussen de accounts zit, maar desondanks zijn de verwijderde 90 QAnon-accounts goed voor 94.569 volgers in totaal.

In de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen hebben Facebook, Youtube en Twitter al veel QAnon-accounts verwijderd. Sociale media willen over het algemeen strenger optreden tegen misinformatie. Zo zijn de Nederlandse Youtube-accounts van onder meer QAnon-aanhanger Janet Ossebaard, de naar Ierland gevluchte complotdenker Micha Kat en rapper Lange Frans onlangs verwijderd.

Wat is QAnon?

De 90 accounts uit ons onderzoek geven in hun profiel aan dat ze in de complottheorieën van QAnon geloven. Dat maken ze duidelijk via hashtags in hun biografie en symbolen in hun profielfoto’s.

Daarnaast verspreiden ze de meest wilde complottheorieën. Zo zou Donald Trump een geheime strijd tegen pedofilie en satanisch misbruik voeren, en zou Joe Biden seks met minderjarigen hebben.

Deze claims komen van een anoniem persoon; een zelf verkondigde hooggeplaatste Amerikaanse overheidsambtenaar genaamd Q. Ze worden online gezet in zogeheten Q-drops. Deze Q begon op het online forum 4chan. Daarna werden de berichten een tijdlang op het extreemrechtse en inmiddels verwijderde forum 8chan gepost. Deze, vaak cryptische berichten worden door aanhangers van QAnon gesmeed tot complotten. Dat leidt vaak tot antisemitische en racistische verhalen, waarin een geheime elite van Joodse, zwarte of pedofiele wereldleiders de macht in handen probeert te houden.

Pointer onderzocht de afgelopen twee maanden welke Twitter-accounts tweeten over de presidentsverkiezing én misinformatie plaatsen. Dat leidde tot de identificatie van 476 van deze trollen. In de aanloop naar de verkiezingen worden deze trollen steeds actiever. Ze tweeten onder meer over de debatten, maar meestal leiden de gesprekken tot complottheorieën.

De trollen zijn vaak anoniem, en verhullen hun identiteit door anonieme profielfoto’s en geen echte naam te gebruiken. Enkele accounts gebruiken hun echte identiteit, maar dat zijn uitzonderingen. Ze plaatsen ook geen persoonlijke informatie. Meestal tweeten ze enkel links naar complottheorieën, of mengen ze zich in gesprekken om tegenstanders te intimideren.

De berichten zijn vaak provocerend. De trollen beschuldigen ministers, journalisten en hooggeplaatste personen zoal Bill Gates en George Soros zonder enig bewijs van de meest gruwelijke misdrijven, zoals moord of kindermisbruik. Daarnaast publiceren ze links naar notoire websites met veel misinformatie, zoals NineForNews, CommonSenseTV en Bitchute.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...