Beurs Zorg & ICT. Het mag weer! Thema: Keep up the change

Zorg & ICT, het grootste live evenement over digitalisering van de zorg, vindt van dinsdag 2 tot en met donderdag 4 november plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. De behoefte om de zorg persoonlijker, goedkoper, slimmer, duurzamer en sneller te maken, is sterker dan ooit. Onder het thema Keep up the Change besteedt Zorg & ICT ruim aandacht aan deze uitdagingen.

Deze editie van Zorg & ICT vindt in hybride vorm plaats. Dat betekent drie dagen lang een mix van een live vakbeurs in Jaarbeurs én online netwerken. Audrey Wilschut van Zorg & ICT kijkt er enorm naar uit om iedereen weer live te ontmoeten. “Drie dagen lang is Zorg & ICT hét podium voor leveranciers die met hun relevante en slimme ICT-oplossingen en technologieën willen bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige zorg. Professionals in de zorgsector bezoeken de beurs voor de nieuwste kennis en inzichten, inspiratie, het spotten van de laatste innovaties en om ervaringen te delen en te netwerken met vakgenoten. We hebben een mooi scala aan exposanten en een uitgebreid en boeiend sprekersprogramma. We hebben er zin in.”

‘Keep up the change’

Het transformeren en digitaliseren van de zorg met behulp van ICT-toepassingen is een grote uitdaging en absolute must voor zowel de zorgverlener als patiënt. Onder de vlag van het hoofdthema ‘Keep up the change’ komen de volgende subthema’s rondom digitale zorg aan bod:
• juiste zorg op de juiste plek,
• gegevensuitwisseling,
• datagedreven zorg,
• zorgplatformen & regiosamenwerking,
• opschaling en implementatie van innovatie.

Het exposantenaanbod en programma is ingedeeld in de onderstaande vijf segmenten:
1. Connected & Digital Health
2. Data driven Healthcare
3. Sociale innovatie
4. Veiligheid & Privacy
5. Bedrijfsvoering & IT


Meer dan 30 sessies

Zorg & ICT biedt dit jaar naast een van de eerste live beurzen, een prachtig onafhankelijk programma bestaande uit lezingen en rondetafelgesprekken. Het volledige programma vind je hier. Gedurende drie dagen kun je in de Dutch Health Hub Academy kiezen uit meer dan 30 sessies met actuele thema’s op het snijvlak van zorg & ICT. De beurs trakteert de bezoekers op de nieuwste inzichten en op sprankelende rondetafelgesprekken met verrassende tafelgasten. De Dutch Health Academy start iedere dag met een rondetafelgesprek onder leiding van Ruud Koolen. In 45 minuten voelt Ruud zijn gasten aan de tand over het centrale thema van de beurs ‘Keep up the change’. Dit thema wordt gedurende de drie dagen vanuit verschillende invalshoeken bekeken. Enkele van de onderwerpen die zoal ter tafel komen zijn: zorg op afstand, het innovatieklimaat voor ondernemers, datagedreven zorg, zorginformatiesystemen en de voordelen van de digitalisering voor de patiënt. Sprekers en moderators praten de bezoekers bij over de laatste stand van zaken en nemen vragen live mee vanuit de zaal.

AI in de zorg

Op het Dutch Health Hub plein starten diverse tours over gegevensuitwisseling en AI. Ga met een van de experts op pad over de beursvloer en laat je leiden door het aanbod op de beurs. Altijd al willen weten wat AI voor de zorg kan betekenen? Zorg & ICT praat je helemaal bij. Op iedere dag zijn er twee tot drie inhoudelijke sessies over dit thema te vinden. Denk aan een sessie waarin vijf startups vertellen over hun mooie AI innovaties die toepasbaar zijn in jouw ziekenhuis of een sessie over opleidingen over AI voor de zorg. Daarnaast wordt in een aantal rondetafelgesprekken gesproken over de kansen en uitdagingen van AI voor de zorg onder andere met bijdragen van Pieter Jeekel, chairman Dutch AI Coalition Well-being & healthcare en Egge van der Poel.

Een greep uit het aanbod

Medical devices
Steeds meer en steeds vaker monitoren we onszelf en onze patiënt met allerlei devices. Maar wat is het effect van Quantified self op onze algehele gezondheid? Volg op 3 november om 14.00 uur onze sessie hierover. Kijk en praat mee over de inzet van digital devices in de preventie en diagnostiek met Sabine Pinedo van Vital10 en Iris de Vries van Arts en Leefstijl.

Virtual Reality
VR toepassingen zorgen voor een snellere en betere revalidatie. Hoe werkt dat en welke toepassingen zijn er al voorhanden? Op 3 november om 13.00 uur neemt Remco Hoogendijk, Innovatiemanager bij St Maartenskliniek ons mee in de wondere wereld van de Virtual Reality in de zorg. Met bijdragen van Freek Teunen en Guy Gilbert en Robbert Brouwer.

Robot als vriend
Worden robots onze vrienden? Dat is de vraag die Maarten Steinbuch als geen ander kan beantwoorden. In een inspirerende lezing neemt hij ons mee in de wereld van de robotica in de zorg. We beloven dat je van begin tot einde op het puntje van je stoel zit met deze bevlogen professor. Op dinsdag 2 november van 15.00-15.45 uur of woensdag 3 november van 11.00-11.45 uur.

Revalideren tijdens COVID
Revalideren in de COVID-periode brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. In deze sessie neemt Remco Hoogendijk ons mee in een aantal mooie voorbeelden van toepassingen en laten we een ervaringsdeskundige aan beide zijden van het speelveld (zowel patiënt als zorgverlener) aan het woord. Mooie lessen die ook na deze COVID-periode goed toepasbaar zijn. Meld je aan voor deze sessie op 3 november van 14.00-14.45 uur.

Digital Health voor gehandicapten
Voor zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg organiseren we op 2 november om 13.00 uur in zaal 5 een sessie over de inzet van Digital Health. Met onder andere een bijdrage van Brigitte Boon, Bestuurder (CEO) van Academy het Dorp. Brigitte betoogt onder andere het duurzaam inzetten van zorgtechnologie. En we nemen een kijkje in de praktijk bij een van de zorginstellingen die sociale robotica al duurzaam inzetten.

Digital Health voor ouderen
Hoe slaagt de inzet van digital health in de ouderenzorg? Hoe houden we het betaalbaar en inclusief? En wat zijn mooie voorbeelden van toepassingen die al goed werken? Maarten Steinbuch neemt je als sessievoorzitter mee op 2 november van 14.00-14.45 uur in zaal 5.

Gegevensuitwisseling
Wat is er nodig om gegevensuitwisseling te laten slagen? Moeten we het aanvliegen als een missie naar Mars of zijn er andere methoden? Laat je bijpraten over de laatste inzichten in de sessie ‘Gegevensuitwisseling, hoe gaat dat echt werken?’ op 2 november van 11.00-11.45 uur in zaal 5. Sessievoorzitter Maarten den Brabander bevraagt Hans Mekenkamp, Conchita Kleijweg en Iris Verberk

Datagedreven zorg
Data gebruiken om uitkomsten van zorg te meten en verbeteren. Er is al veel mogelijk op dit vlak. Een aantal experts neemt je mee in de laatste ontwikkelingen op 2 november van 12.00-12.45 uur in zaal 5. Met onder andere Dennis van Veghel.

Privacy
Privacy en gegevensbescherming in de zorg is een actueel thema. In deze sessie spreken jurist Joost Gerritsen, Petra Verhoef van het Rathenau Instituut en Peter Kager van ICTrecht over dit thema. In 45 minuten praten zij u onder leiding van Philip van de Poel bij over de vraagstukken en afwegingen waar zij zich mee bezighouden. Meld je aan voor deze sessie op 2 november van 15.00-15.45 uur.

Zorg op afstand
Hoe vind je je weg in tools voor zorg op afstand? Welke tools zijn de afgelopen periode met succes ingezet en hoe zit het met de beveiliging van de persoonsgegevens? Laat je bijpraten in deze sessie op dinsdag 2 november van 13.00-13.45 uur met Marijn Sax, Rimmert Brandsma en Ronald Scheffer.

Dutch Health Hub Lab
In het Dutch Health Hub lab presenteren zorginstellingen de ICT-toepassingen die ze zelf al met succes toepassen. Ga in gesprek met de zorginstellingen en kijk welke toepassing ook voor jouw instelling kansen biedt.

Innovatieklimaat/innoveren in brede zin
Hoe organiseer jij het innovatieklimaat van jouw organisatie? Michel van Beek neemt je op inspirerende en interactieve wijze mee in de wondere wereld van de transformatie. Hij illustreert aan de hand van voorbeelden uit de praktijk hoe het passend en effectief inzetten van nieuwe werkwijzen en technologie niet alleen leidt tot enorme effectiviteit en efficiëntie, maar vooral ook ruimte laat voor waar het om draait in de zorg. Meer tijd en aandacht voor menselijke zorg. Want daar wordt iedereen beter van. Schrijf je in voor deze sessie op 3 november van 11.00-11.45 uur.

Succesvolle zorgvernieuwing
Sleutels voor succesvolle zorgvernieuwing. Zijn we daar niet allemaal naar op zoek? Sjoerd Emonts van BeBright toont ons de belangrijkste sleutels op 3 november van 15.00-15.45 uur.

Innovatiestrategie
Veel zorgorganisaties werken met een innovatiestrategie die 5 jaar vooruitkijkt. Maar tegelijkertijd worstelen ze met de uitrol van wifi en/of tablets. Jethro Hardeman laat in deze sessie zien hoe je beide werelden dichter bij elkaar brengt en samen een multi-strategie voor innovatie ontwikkelt die rust geeft in de organisatie. Meld je aan voor deze sessie op 3 november van 15.00-15.45 uur.

Ethiek
Ethiek en technologie in de zorg. Een actueel thema want innovatie in de zorg leidt tot nieuwe ethische dilemma’s. In deze sessie leert Daniel Tijink je hoe je een innovatie ethisch kunt begeleiden. Er is veel ruimte voor eigen cases en vragen. Schrijf je nu in voor deze sessie op 2 november van 12.00-12.45 uur.

De toekomst
We sluiten het programma van Zorg & ICT af met een bijzondere sessie. Hoe ziet de zorg van de toekomst eruit volgens de digitale generatie? Philip van de Poel gaat in gesprek met drie jonge bevlogen en succesvolle ondernemers in de zorg: Ludovic Ampe, Deborah Maufi en Gabrielle Speijer. Mis deze boeiende sessie op 4 november van 15.00-15.45 uur niet en meld je aan.

Schrijf je nu in
De registratie is geopend en de toegang is gratis. Aanmelden kan via deze website. De Jaarbeurs heeft uitgebreide maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zodat live bijeenkomsten volgens de hoogste veiligheidsnormen kunnen plaatsvinden. Daarvoor ontving de Jaarbeurs als eerste evenementenlocatie in Nederland het speciale Kiwa-keurmerk.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...