Cybercriminaliteit: Hoeveel last heeft Nederland ervan?

Cybercrime vormt een groot risico voor organisaties. Word je namelijk getroffen, dan kan dat enorme gevolgen hebben. Daarom is digitale weerbaarheid een belangrijk onderdeel op de agenda binnen veel organisaties. Om meer inzicht te krijgen in hoe het ervoor staat in de cybercriminaliteit in Nederland, heeft Experis een onderzoek uitgevoerd onder 500 IT-verantwoordelijkheden.

In het onderzoeksrapport presenteert Experis cijfers met betrekking tot cybercrime: hoeveel organisaties zijn slachtoffer geworden van ransomware en social engineering, is er losgeld betaald, hoeveel organisaties zouden losgeld betalen en hoeveel organisaties denken dat zij het helemaal niet door zouden hebben als ze worden aangevallen?

Eén op de vijf organisaties slachtoffer van ransomware

Er zijn verschillende vormen van cybercriminaliteit, één daarvan is ransomware. Ransomware wordt ook wel gijzelsoftware genoemd en is een chantagemiddel. Het is een kwalijke software waarmee cybercriminelen een computer volledig kunnen versleutelen of bepaalde computerbestanden achter slot en grendel kunnen zetten. Steeds meer Nederlandse organisaties zijn slachtoffer hiervan. Uit ons onderzoek blijkt dat één op de vijf organisaties weleens de dupe is geweest van ransomware.

Helft van organisaties betaalt geen losgeld

Het idee bij ransomware is dat de cybercrimineel vraagt om losgeld (ransom). Deze bedragen kunnen enorm oplopen. Bij eerdere hacks zijn miljoenen dollars geëist. Dat is zeer onaangenaam om te betalen, en er is daarnaast veel discussie gaande of organisaties überhaupt wel losgeld moeten betalen bij zo’n aanval.

De gedachte is namelijk dat het betalen van losgeld de criminelen aanmoedigt op deze manier te werk te gaan. Iets wat men natuurlijk niet wil. Mogelijk is het daarom ook dat ruim de helft (54%) van de ondervraagde IT-verantwoordelijken aangeeft dat hun organisatie geen losgeld zou betalen aan de makers van de ransomware, mocht hun organisatie daar slachtoffer van worden. Slechts zeven procent geeft aan dat hun organisatie dit wel zou doen.

Meer weten?

Wil je meer lezen over de resultaten van dit onderzoeksrapport? Neem dan eens een kijkje in de kennisbank van Experis.

Gerelateerde berichten...