Duurzame digitale versnelling voor publieke organisaties – Business Acceleration van Ordina

Het is aanpoten voor overheidsinstellingen, centraal en decentraal. Zeker de laatste maanden van het jaar vormen een hectische periode om alle wetswijzigingen en wensen van burgers en bedrijven tijdig, accuraat en veilig in de systemen onder te brengen. Daar komen dan ook nog eens de vele aanpassingen vanwege de coronacrisis bovenop. Deze problematiek vraagt om een aanpak die duurzame digitale versnelling mogelijk maakt.

Wij spreken met Bas Eijhusen, Business Unit Manager bij Ordina Digital Services, verantwoordelijk voor de nieuwe oplossing Business Acceleration in Public. Hij legt uit dat applicaties heel snel en toch gedegen kunnen worden ontwikkeld en aangepast met zogeheten low-code. “Low-code is een vorm van softwareontwikkeling gericht op het visueel ontwerpen van applicaties. Ontwikkelaars in low-code stellen in een grafische gebruikersomgeving configuraties in, in plaats van traditionele computercode te schrijven. Met Mendix, een bekend low-code platform, kun je acht tot tien keer sneller dan op de traditionele manier tot uitstekende resultaten komen. Voorwaarde is dan wel dat het juist is geïmplementeerd met behoud van robuustheid en veiligheid van je platform of applicatie.”

Uitkomst

Wij raken verwend binnen onze snel digitaliserende maatschappij. Informatie, producten en diensten moeten gemakkelijk en snel beschikbaar zijn via websites en (mobiele) applicaties. Daarbij spreekt het voor zich dat alles voldoet aan de eisen op het gebied van security, privacy en toegankelijkheid. “Deze vereisten leggen de lat erg hoog voor bedrijven en overheden”, vertelt Eijhusen. “Organisaties moeten voldoen aan een continue vraag naar nieuwe oplossingen om businessdoelen te realiseren. Ze moeten alle zeilen bijzetten om niet achterop te raken in de digitale transformatie. Ordina’s oplossing voor Business Acceleration in Public biedt uitkomst. Onze High performance teams helpen publieke organisaties in hun digitale versnelling op basis van low-code.”

Continuïteit

Niet alleen maakt het platform van wereldleider Mendix het mogelijk om snel innovatieve applicaties te ontwikkelen. Er is ook gedacht aan de integratie met de rest van het IT-landschap en aan de continuïteit in de vorm van beheer en doorontwikkeling. Eijhusen: “Mendix is een van de snelste en makkelijkst te gebruiken low-codeplatformen. De creatie van webapplicaties en mobiele apps kost slechts een fractie van de tijd die je anders kwijt zou zijn met traditionele ontwikkelingsmethodes. Het platform biedt geïntegreerde tools om deze applicaties te bouwen, te testen en te implementeren. Er is geen hoogwaardige IT-kennis binnen de organisatie nodig om ook zelf iteraties uit te voeren. Om dit voor business- en IT-afdelingen van overheidsinstanties beschikbaar te maken, is zoals gezegd een gedegen implementatie noodzakelijk. En hoewel Mendix een gebruiksvriendelijk platform is, is enige scholing geen overbodige luxe. We beoordelen altijd in overleg met onze klant welke onderdelen zelfstandig, ondersteund door onze professionals of volledig door ons worden ontwikkeld. Dit hangt vaak samen met de complexiteit of samenhang van de functionaliteit in de applicatie.”

Vijfstappenplan

Ordina rolt het low-codeplatform Mendix uit in vijf stappen bij publieke organisaties.
1. Oplevering Mendix-platform. Het traject gaat van start met de oplevering van een volledig werkend Mendix-platform dat past binnen het IT-landschap. Eijhusen benadrukt: “Om het ook op grotere schaal te kunnen inzetten, is het essentieel om hierbij een ervaren system integrator als Ordina in te schakelen.”
2. Value discovery. Voordat het platform in gebruik wordt genomen, brengt Ordina de wensen en behoeften van de klant in kaart. Eijhusen licht hun insteek toe: “Met onze toegevoegde waarde willen wij de organisatie helpen haar businessdoelen te realiseren. Wat daarvoor nodig is, brengen we in kaart aan de hand van value discovery en portfoliosessies. Hierbij kijken we verder dan functionaliteiten. Ook de techniek en de standaarden waaraan de software moet voldoen worden meegewogen. Denk bijvoorbeeld aan de vraag of het platform on-premise of in de cloud gaat draaien, of aan welke randvoorwaarden het moet voldoen (bijvoorbeeld qua architectuur of huisstijl).”
3. Activatie. Het platform wordt binnen de hele organisatie geactiveerd. “In deze fase komen meestal uit de hele organisatie vragen naar voren”, vertelt Eijhusen. “Past het binnen de vereisten? Kunnen we dit draaien op onze eigen hosting? Voldoet het aan onze normeringen? Om daar antwoorden en grip op te krijgen, organiseren we architectuursessies, waarbij zoveel mogelijk stakeholders worden betrokken. Het is essentieel dat er voldoende draagvlak is voor de keuzes die worden gemaakt.”
Tijdens deze fase worden ook richtlijnen en best practices gemaakt voor het gebruik van Mendix. “Iedereen die met het platform gaat werken, hanteert dan dezelfde methode”, aldus Eijhusen. “Zo is een optimale performance van het platform gewaarborgd. Dit wordt ook ondersteund door onze trainingen voor gebruikers en functioneel beheerders. Binnen een paar dagen kunnen ze zelf applicaties aanpassen of doorontwikkelen. Daardoor hebben ze veel meer regie op hun eigen applicaties.”
4. Value delivery. In deze fase wordt in hoog tempo een minimum viable product (MVP) live gebracht. Met de inzet van een High performance team zijn doorgaans binnen vier tot acht weken de eerste functionaliteiten zichtbaar.
5. Business-acceleratie. Tijdens deze zogenaamde duurzaamheidsstap wordt gezamenlijk de roadmap bepaald. Om ervoor te zorgen dat het platform in de hele organisatie gaat leven, wordt gekeken naar continuïteit, performance en groei. Eijhusen: “De portfolio wordt versneld gerealiseerd. Teams van onze klant kunnen zelf applicaties gaan bouwen, terwijl wij een vinger aan de pols houden. Wanneer het om sterk bedrijfskritische applicaties gaat, doen onze experts het zogenaamde zware werk. Met bijvoorbeeld gemixte teams kan beheer en monitoring van de app worden verricht.”

Geen uitdaging

Samenvattend biedt Business Acceleration in Public snelheid, regie, expertise en flexibiliteit. Dankzij het gebruik van low-code kan een applicatie razendsnel worden ontwikkeld en live gezet. De eigen IT-afdeling kan de applicaties zelf beheren, en met de betrokkenen business-verantwoordelijken optimaliseren en doorontwikkelen. Ordina zorgt er binnen de publieke sector voor dat organisaties goed beslagen ten ijs komen dankzij een gedegen implementatie, scholing en begeleiding. Met de low-code oplossing legt Ordina een flexibele laag over de minder wendbare IT-systemen. In de ervaring van Eijhusen is er nog wel enige koudwatervrees voor low-code. “Zeker bij de wat klassiekere organisaties twijfelen mensen of het wel goed genoeg is voor de standaarden en eisen waar de overheid aan moet voldoen. Juist met de toegevoegde waarde van onze ervaring en kennis garanderen wij dat de in Mendix ontwikkelde applicaties volledig AVG-, security- en performanceproof zijn. Maar minstens zo belangrijk: publieke organisaties kunnen nu veel sneller en duurzamer hun mobiele en webapplicaties mee laten ontwikkelen met het verandertempo van de buitenwereld. We beschikken naast de kracht van Mendix over tal van specifieke ‘overheid bouwblokken’ onder meer op het gebied van E-herkenning en de rijkshuisstijl. Kabinetsbesluiten die binnen enkele maanden in de systemen moeten zijn aangepast, vormen dan geen uitdaging meer.”

Meer weten? Neem contact op met Bas Eijhusen via de website van Ordina.

Uw partner voor digitale versnelling

Met bijna vijftig consultants in Nederland behoort Ordina tot de top-4 Mendix-leveranciers. Binnen de publieke sector heeft Ordina de afgelopen jaren veel succesvolle Mendix-oplossingen geïmplementeerd, zoals bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, het RIVM, Schiphol, ProRail en VGZ. Op basis van ruime kennis en ervaring heeft Ordina diverse overheidsspecifieke bouwblokken ontwikkeld, zoals een integratie met E-herkenning ter ondersteuning van authenticatie. Daarnaast voldoen Ordina’s templates aan de Rijkshuisstijl, waardoor diverse functionaliteiten snel en accuraat kunnen worden toegevoegd. Dankzij de schaalgrootte van de IT-dienstverlener is opschaling geen enkel probleem en kan binnen vrijwel elk IT-landschap een grondige implementatie van het Mendix-platform wordt gerealiseerd. Niet voor niets is Ordina Mendix Certified Support Partner. Bovendien heeft Ordina de kwalificaties ‘Center of Excellence’ en ‘Expert Partner’. Tot slot: Ordina beschikt over certificeringen zoals ISO 270001 Informatiebeveiliging, ISO 9001 en NEN 7510.

Gerelateerde berichten...