Effectief ontwikkelen met het low-code Power Platform: drie randvoorwaarden

De markt voor low-code zal dit jaar met bijna een vijfde toenemen, voorspelt Gartner. Dat is niet zonder reden. Door low-code als ontwikkelmethode te gebruiken, zet je ideeën snel om naar oplossingen. In een aantal kliks is een handige applicatie geboren.

Diepgaande IT- of programmeerkennis is er niet voor nodig. Sterker nog, met een licentie voor Microsoft 365 kun je direct met low-code aan de slag door middel van de Power Apps van het Microsoft Power Platform. Je ontwikkelt hierin eenvoudig applicaties die meer productiviteit en werkgeluk brengen op jouw afdeling. Bijvoorbeeld door een applicatie te ontwikkelen waarin medewerkers niet twintig, maar drie stappen doorlopen om verlof aan te vragen. Zo verhoog je in een handomdraai de efficiëntie van terugkerende processen.

Mits je er van tevoren goed over nadenkt. Want ondanks dat het ontwikkelen van een low-code-applicatie zo gebeurd is, zijn er een aantal cruciale punten om rekening mee te houden. Denk aan veiligheid, adoptie en de toegevoegde waarde van de applicatie. Deze aspecten kunnen het succes van de applicatie maken of breken.

Veiligheid waarborgen

Het grote voordeel van low-code is dat iedereen in de organisatie zijn ideeën in de praktijk kan brengen. Dat heeft wel voeten in aarde voor de security van die applicaties. Zeker als de ontwikkelde applicaties data opslaan of ontsluiten uit andere applicaties. Wat mag de eindgebruiker wel of juist niet? Hoe zorg je ervoor dat data niet onbedoeld buiten de organisatie belandt?

De veiligheid van het gebruik van low-code-applicaties is iets om vóóraf te regelen door er beleid voor op te stellen. Dat beleid dient als basis voor het ontwikkelen in low-code en kun je vervolgens vertalen naar de inrichting van het Microsoft Power Platform. Het Power Platform maakt gebruik van connectoren om data te ontsluiten. Denk aan SharePoint, Outlook of Twitter. Standaard kun je alle connectoren van het platform in je low-code-applicaties gebruiken.

Maar stel dat je een applicatie hebt ontwikkeld die gebruik maakt van gegevens uit SharePoint en er ook een connector zoals Twitter in deze app beschikbaar is, dan vormt dat een risico voor het uitlekken van die gegevens. Daarom is het van belang hier vooraf over na te denken en te zorgen dat Twitter in dit voorbeeld niet beschikbaar is als connector of geen data uit SharePoint kan halen.

Spaghetti voorkomen

Veel organisaties proberen een eind te maken aan de veelvoorkomende spaghetti aan applicaties en IT-systemen. Dit is als dweilen met de kraan open als iedereen binnen jouw afdeling naar eigen gelang applicaties ontwikkelt in low-code. Daarom is het belangrijk om alleen applicaties te (laten) ontwikkelen die daadwerkelijk van toegevoegde waarde zijn voor de processen op de afdeling. Om overzicht op het applicatielandschap te behouden, is dit net als security een belangrijk punt om op de agenda te zetten. Zo kun je hierover duidelijke richtlijnen en regels opnemen in een beleids- of governanceplan.

En als de applicaties eenmaal ontwikkeld zijn, dan helpt het Power Platform je monitoren welke applicaties er zijn gemaakt, door wie én hoe ze gebruikt worden op de afdeling. Zo geef je medewerkers de vrijheid om ideeën in te praktijk te brengen en behoud je tegelijkertijd controle over de toegevoegde waarde en het aantal ontwikkelde applicaties.

Inzetten op adoptie

Maar dat een applicatie op papier van toegevoegde waarde is, zegt nog niks over of dat ook in de praktijk het geval is. Daarvan kan je alleen spreken als mensen ze daadwerkelijk gebruiken in hun dagelijkse processen. Een Bezoekersregistratie App is fijn, maar als mensen handmatig bezoek blijven aanmelden, schiet je alsnog je doel voorbij. Het is daarom cruciaal om bij nieuwe applicaties aandacht te besteden aan adoptie hiervan.

Laat jouw afdeling goed kennismaken met iedere nieuw ontwikkelde applicatie. Geef jouw medewerkers mee wat deze specifiek voor hen verbetert, waarom het voordelig is om de app in te zetten en hoe ze er precies in kunnen werken. Onderschat vooral dit laatste punt niet. In de praktijk is niet iedereen even digivaardig en dus in staat om snel een weg te vinden in nieuwe applicaties of digitale werkwijzen. Onzekerheid hierover bij medewerkers kan resulteren in het handhaven van de status quo. Begeleid medewerkers daarom goed in het gebruik van een nieuwe applicatie.

Van ideeën naar oplossingen

Applicaties ontwikkelen in low-code is een goede en makkelijke oplossing om end-to-end processen efficiënter te maken en terugkerende werkzaamheden te automatiseren. Wel moet je rekening houden met onderwerpen als informatieveiligheid, controle over de hoeveelheid applicaties en adoptie om het tot een succes te maken. Maar als je deze ontwikkelmethode goed weet te benutten, kun je rekenen op meer productiviteit in de processen die je dagelijks uitvoert. En dat resulteert in meer werkgeluk voor jou en de rest van de organisatie.

Of je nu al druk in de weer bent met ontwikkelen in low-code of er mee wilt starten, een helpende hand of een extra paar ogen is nooit verkeerd. Bij Ictivity hebben we de kennis van en ervaring met ontwikkelen in low-code en het Power Platform in huis. Daarmee helpen we je verder in het succesvol ontwikkelen én inbedden van low-code-applicaties in jouw organisatie.

Ook zijn er een aantal applicaties beschikbaar als template die we al voor verschillende organisaties hebben ontwikkeld, bijvoorbeeld voor het registreren van bezoekers, reserveren van werkplekken of het optimaliseren van processen voor on- en offboarding. Meer weten? Geef het aan! We helpen je graag op weg in een inspiratieworkshop.

Door: Frank van Esch, solution consultant bij Ictivity

Lees ook:
  • Meer efficiëntie in 2023: dit is de roadmap van Microsoft 365 voor komend jaar
  • Productiviteit versus werkgeluk: wat komt op de eerste plaats?

Gerelateerde berichten...