Is jouw organisatie al voorbereid op de verplichte kilometer- en brandstofregistratie vanaf 2024?

statushouder

Bedrijven met meer dan 100 medewerkers moeten vanaf 1 januari 2024 het aantal gereisde kilometers en de brandstofsoort verplicht registreren en optimaliseren. Brandstofregistratie is één van de afspraken in het Klimaatakkoord om de jaarlijkse CO2 uitstoot door werkgebonden personenmobiliteit te verminderen. Gebruik je al een systeem voor urenregistratie en roosterplanning? Waarschijnlijk kun je deze gegevens dan gemakkelijk met je Workforce Management systeem vastleggen en rapporteren.

Om klimaatverandering tegen te gaan en duurzaamheid te bevorderen, zullen we met elkaar de CO2-uitstoot moeten verminderen. Als werkgever heb je invloed op de uitstoot door woon-werkverkeer en zakelijke mobiliteit. De overheid verplicht werkgevers vanaf 2024 gegevens over het woon-werkverkeer en zakelijk verkeer van alle medewerkers te rapporteren: de zogenaamde werkgebonden personenmobiliteit.

Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit

Welke gegevens moet je aanleveren? Ten eerste het totaal aantal kilometers dat je medewerkers in een kalenderjaar hebben afgelegd voor zakelijk en woon-werkverkeer. En ten tweede het totaal aantal kilometers per jaar, uitgesplitst naar het soort vervoermiddel en type brandstof. Deze gegevens dien je in te vullen via een formulier op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voortaan zul je ieder jaar een opgave moeten doen. Als je je data in het digitaal formulier hebt ingevoerd, ontvang je vervolgens een rapportage van alle ingevoerde gegevens en de berekende CO2-uitstoot.

Omgevingsdienst controleert

Het eerste jaar waarover je de gegevens moet aanleveren, is 2024. Elk jaar zul je dit vóór 1 juli het jaar daarop moeten doen. De (regionale) omgevingsdienst die werkt voor de gemeente van je hoofdvestiging ontvangt automatisch de gegevens die je hebt ingevoerd. Deze omgevingsdienst controleert ook elk jaar of je de gegevens op tijd, en correct, hebt aangeleverd. In 2026 evalueert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de CO2-reducties die in 2024 en 2025 zijn behaald. Als organisaties goed op koers liggen, blijft het bij rapporteren. Anders kan vanaf 2027 een wettelijke norm worden ingesteld waarmee slimmer en zuiniger reizen wordt afgedwongen.

Berekenen met je bestaande software

Als werkgever zit je natuurlijk niet te wachten op extra bureaucratische rompslomp. Gelukkig is er software voor Workforce Management op de markt waarin je sowieso de aanwezigheid en tijdregistratie van individuele werknemers kunt bijhouden. Je kunt er ook onderscheid in maken tussen thuiswerken en afwezigheid. In veel (gekoppelde) personeelsinformatiesystemen is bovendien het aantal kilometers van woon-werkverkeer beschikbaar. De soort brandstof zal je waarschijnlijk nog niet administreren maar ook dat kan in een Workforce Management systeem zoals dat van Interflex. Als je gebruikmaakt van deze software, heb je dus snel en eenvoudig een overzicht van het aantal kilometers per periode, uitgesplitst naar vervoermiddel en brandstofsoort.

Urenregistratie en personeelsplanning met Interflex Workforce Management

Gebruik je al de software van Interflex voor tijdregistratie en/of personeelsplanning? Dan beschik je dus al over een geïntegreerde oplossing waarmee je kunt voldoen aan deze toekomstige registratieplicht. Deze software is bovendien zeer gebruiksvriendelijk en maakt complexe taken eenvoudig. Met forecasting kun je optimale personeelsplanningen maken. Medewerkers kunnen via het Employee Self Service-portaal zelf werktijden registreren en invloed uitoefenen op hun rooster. Bijvoorbeeld door het aanvragen van vakantiedagen of het ruilen van een dienst met een collega. Ook houdt de software automatisch rekening met alle gangbare arbeidstijdmodellen, cao’s en andere juridische aspecten. Zo verhoog je de tevredenheid en productiviteit van je medewerkers. Terwijl er minder omkijken is naar de administratie. Zo ook voor deze nieuwe verplichte registratieklus.

Ecologische voetafdruk als onderdeel van Workforce Management

Sinds begin 2023 maakt Plano deel uit van Interflex. Daardoor kunnen klanten profiteren van talloze synergiën. Beide bedrijven bieden gezamenlijke, brede oplossingen voor Workforce Management. Ze staan garant voor de continue verdere ontwikkeling van de software. De Plano registratie- en rapportagemogelijkheden zijn hier een mooi voorbeeld van. Hiermee kun je moeiteloos de ecologische voetafdruk van je organisatie bijhouden. Deze innovatieve software berekent bij elke planning vanzelf het totaal aantal kilometers dat je medewerkers afleggen. Deze kun je gebruiken voor je opgave naar de rijksoverheid, maar natuurlijk ook om weloverwogen beslissingen te nemen die leiden tot groener, en meer klimaatvriendelijk, reizen. Zo integreer je milieu-duurzaamheid naadloos in je dagelijkse bedrijfsvoering!

Lees ook:
  • Bescherming van je belangrijkste assets – mensen, middelen en informatie – vanuit één softwareoplossing

Gerelateerde berichten...