LEARNING OFF-THE-JOB

Inspringen op veranderingen, meegaan met ontwikkelingen; het is altijd al belangrijk geweest in de overlevingsstrategie van bedrijven, zeker die in de frequent veranderende IT-branche. Deze voortdurende wendbaarheid en flexibiliteit werd door de COVID-crisis, die als een bom insloeg bij het merendeel van de ondernemingen, nog crucialer en vroeg veel van het aanpassingsvermogen in bedrijfsvoering en daarmee van de belangrijkste spil daarin: de medewerkers. Hoe overleef je als bedrijf als opdrachten wegvallen, de markt plots stil staat en je medewerkers massaal – met of zonder werk – thuis komen te zitten? Hoe houd je die medewerkers betrokken en positief, blijf je ze veiligheid bieden en leer je ze niet bij de pakken neer te gaan zitten?

Voor ITicon BV, dienstverlener in de IT, allemaal prangende vragen in ook voor hen een onzekere en ongewisse periode. Maar tijd om te zwelgen in zelfmedelijden en stil te staan gunde het bedrijf zichzelf, maar ook haar medewerkers, niet. Doorgaan, nieuwe wegen bewandelen en kansen zien en aangrijpen, dat werd het nieuwe credo.

Behoefte en noodzaak

Om betrokkenheid, inzetbaarheid en flexibiliteit te creëren en behouden moeten medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen. Bijblijven bij de nieuwste trends en het trainen van allerlei vaardigheden zijn daarbij van groot belang. Naast persoonlijke ontwikkeling is het echter minstens zo belangrijk diezelfde medewerkers vertrouwen en verantwoordelijkheid te geven in het helpen in de groei en ontwikkeling van het bedrijf. Al een aantal jaren stuurde ITicon aan op meer thuiswerken, een betere life-balance voor haar medewerkers, meer individuele aandacht en ontwikkeling. Door de coronacrisis kwam dit beleid en de verdere doorvoering daarvan in een stroomversnelling terecht en zorgde het management ervoor dat het team ook be- en gedreven werd in denken in kansen in plaats van beperkingen. Voor zichzelf en daarmee ook voor ITicon. Samen kansen zien en grijpen, is iets waar ITicon haar kracht van heeft gemaakt in crisistijd; het motto ‘samen meer waarde’ was geboren.

Platform voor ontwikkeling

Het team werd aan het denken gezet: hoe kunnen we samen meer waarde leveren voor het bedrijf? Voor onszelf, maar zeker ook naar buiten toe? Waar liggen de kansen en behoeften? Hoe blijft ITicon in een veranderde omgeving aantrekkelijk voor potentiële nieuwe medewerkers, voor klanten, voor partners, voor onszelf? Groei en Ontwikkeling bleken sleutelwoorden, Ontplooiing, Vooruitgang. Daarmee ontstond het idee voor het ontwikkelen en bouwen van een platform, een medium om die groei, ontplooiing en vooruitgang te faciliteren: de ITicon Academy.

De behoefte om medewerkers intern op te leiden en bij te scholen bestond al binnen ITicon. Daarnaast ontstond het idee om voor nieuwe medewerkers een onboarding-programma op te zetten met daar in opgenomen een kennismaking met ITicon en het team, maar ook een aantal ‘basis’ trainingen en vaardigheden. En met het aangewakkerde denken in kansen en het besef dat de benodigde tijd, mankracht en kennis nu meer dan ooit – letterlijk – in huis was om iets prachtigs op te leveren en samen echt meer waarde te genereren, richtten de neuzen van het team zich ook extern. Bij bedrijven en werknemers in de IT-branche ontstond door alle ontwikkelingen omtrent Covid (toegenomen digitalisering, massaal thuiswerken, veranderde work-life balance, toenemende onzekerheid) de behoefte om het hoofd te bieden aan alle veranderingen, mee te ontwikkelen en groeien, zoveel mogelijk ‘in de eigen omgeving’. De doelstelling van de ITicon-Academy werd al snel duidelijk: het moest een opleidings- en ontwikkelingsplatform worden waar zowel on-site als online trainingen, webinars en workshops gevolgd kunnen worden.

ITicon Academy

ITicon had de luxe dat er al een gecertificeerde SAFe Program Consultant in het team aanwezig was. De keuze om te starten met het aanbieden van SAFe Agile trainingen via de Academy was dan ook snel gemaakt. Uitgebreid marktonderzoek leverde een overzicht met specifieke behoeften van verschillende doelgroepen. Brochures, teksten en ander mediamateriaal werden ontwikkeld ter voorbereiding op de lancering van de Academy. De eigen netwerken werden aangeboord om de behoefte aan trainingen te peilen En alles volgens het Agile principe: kort-cyclisch kleine stukjes opleveren, snelle feedback en doorvoering van aanpassingen. De verantwoordelijkheid voor de oplevering van de verschillende onderdelen lag daarbij compleet bij het team. De eerste versie van ITicon Academy stond in juni 2020.

Al snel vonden de eerste trainingen -remote en interactief- in kleine groepen plaats. Deelnemers slaagden voor hun examen, ontvingen hun certificaat, gaven bruikbare feedback en waren enthousiast. Langzaamaan ontstond de behoefte aan meer. Meer trainingen voor zowel IT als non-IT omgevingen. Een Agile Basistraining werd ontwikkeld, gebruikmakend van feedback van een klankbordgroep, samengesteld met mensen uit een nieuw opgezette ITicon-Talentpool (nog een mooi resultaat ontstaan vanuit het kansgerichte denken). ITicon Academy is duurzame partnerschappen aangegaan met professionele trainers om ook de zogenaamde “soft skills” en andere actuele onderwerpen als bijvoorbeeld ‘Security’ op te kunnen nemen in het opleidingsaanbod. Webinars, workshops en netwerkactiviteiten worden ontwikkeld; de Academy blijft inspelen op de steeds wijzigende behoeften in de markt en ontwikkelt zichzelf en haar grondleggers continue.

Build your future

De ITicon Academy is het resultaat van denken in kansen in plaats van belemmeringen en het geven van vertrouwen en verantwoordelijkheid aan medewerkers, ook of juist in tijden van crisis. Bouw samen aan de toekomst van je bedrijf vanuit met name de thuiswerksituatie en laat ITicon Academy je daarbij helpen. Ondernemer, werknemer, net afgestudeerd; bouw aan je toekomst. Bekijk onze site voor de mogelijkheden en houd ons goed in de gaten, want we blijven ons en daarmee jou ontwikkelen!

Samen meer waarde | Build your future

Gerelateerde berichten...

X